یک فعال زنان و کارشناس روابط کار با هشدار نسبت به افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها در دوران پساکرونا، عنوان کرد که این نوع مهاجرت باعث میشود زنان روستایی از فعالیتهای مولد به سمت مشاغل کاذب کشیده شوند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، هنوز تبعات شیوع کرونا در ایران و تاثیر آن بر مسائل کلان اقتصادی و اجتماعی مشخص نیست. براساس گزارشهای اولیه نظیر گزارشی که مرکز آمار ماه گذشته منتشر کرد، کرونا بر درآمد روستاییان تاثیر گذاشته، به گونهای که فروش محصولات روستاییان در سطح خرد در مواردی به صفر رسیده است. درحالیکه روند مهاجرت چند سالی است تغییر کرده و اطلاعات آماری نشان از وقوع مهاجرت معکوس دارد، اما این نگرانی هست که با از بین رفتن درآمد روستاییان، آنها به صورت موقت یا دائم به شهرها بروند.
چهارم خرداد امسال سید امین قاسمی (مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان) با اشاره به مهاجرت گسترده روستاییان، گفت: صنایع دستی ضمن پرکردن اوقات فراغت و بیکاری روستاییان، مانع از مهاجرتهای گسترده میشود.
ضربه به صنایع دستی و دیگر مشاغل مولدی که زنان روستایی در آن دست بالا را دارند، میتواند منجر به مهاجرت خانوادههای روستایی به شهرها شود. این پدیده اثرات سوء بیشتری برای زنان خواهد داشت.
مهناز قدیرزاده (فعال زنان و کارشناس روابط کار) عنوان میکند: ازجمله شاغلان در مشاغل مولد خرد، زنان روستایی هستند که یا کشاورزی و دامپروری میکنند یا در حوزه صنایع دستی فعالیت دارند. این افراد وقتی به شهر بیایند، عملا امکان ادامه فعالیت مولدی را که قبلا داشتهاند، ندارند و به همین دلیل ممکن است به مشاغل کاذب نظیر دستفروشی رو بیاورند.
او ادامه میدهد: مختصات زندگی در شهر با روستا متفاوت است و برعکس آنچه اغلب مهاجران قبل از مهاجرت گمان میکنند، به ندرت با آمدن به شهر شرایط اقتصادی افراد بهتر میشود. شاید در درازمدت مهاجران به قول معروف جا بیفتند و درآمد مکفی داشته باشند، اما در ابتدای آمدن به شهرها آنها مجبورند برای تامین مخارجی مانند مخارج مسکن و تامین مایحتاج، بیشتر کار کنند. مرد مهاجر روستایی در اغلب موارد تخصص ویژهای ندارد و باید به عنوان کارگر ساده کار کند که درآمد آن جوابگوی مخارجش نیست، بنابراین زنان هم مجبور به کار کردن میشوند و این کار کردن اغلب در حوزه مشاغل کاذب است.
این کارشناس روابط کار با بیان اینکه اشتغال در مشاغل کاذب هم به ضرر افراد است و هم در سطح کلان خسارتهایی را به دنبال دارد، تصریح میکند: به میزانی که از مشاغل مولد کاسته و به مشاغل کاذب اضافه شود سطح عمومی اقتصاد نزول پیدا میکند. لازم است در مواردی که ظرفیت لازم برای فعالیت در مشاغل مولد وجود دارد، حمایتهای لازم صورت گیرد تا افراد به ورطه مشاغل کاذب نیفتند.
او درباره چگونگی این حمایتها و اینکه آیا اعطای وام میتواند زنان شاغل در صنایع دستی را سر پا نگه دارد؟ عنوان میکند: حمایتهایی نظیر اعطای وام میتواند مفید باشد، اما ما میدانیم که زنان روستایی برای دریافت چنین تسهیلاتی با مشکلاتی روبهرو هستند. آنها در تامین وثیقه یا اطمینان از داشتن درآمد کافی برای بازپرداخت اقساط وام مشکل دارند. یا باید وامهایی متناسب با شرایط این افراد اعطا شود یا اینکه جای دادن تسهیلات بر موارد حمایتی دیگر تاکید کنیم.
قدیرزاده تصریح میکند: در حوزه صنایع دستی خرید محصولات کمک بزرگی به زنان روستایی است. شاید بتوان مانند برخی محصولات کشاورزی که مشمول خرید تضمینی هستند، صنایع دستی زنان روستایی را هم تضمینی خرید. به هر حال نهادهای دولتی دست بازتری برای فروش محصولات دارند و میتوانند تا زمان پیدا شدن مشتری اندکی صبر کنند، اما زنان روستایی اگر برای محصولات خود مشتری نداشته باشند، تولید نخواهند کرد.
source http://zanan.bashariyat.org/?p=38153