۲۰ فروردین۱۴۰۴-هرانا
خبرگزاری هرانا – سحرگاه روز گذشته، همزمان با اجرای حکم اعدام پنج زندانی سیاسی-امنیتی در زندان وکیل آباد مشهد، پنج زندانی دیگر از جمله سه زن که پیشتر از بابت اتهامات مرتبط با جرائم مواد مخدر و قتل به اعدام محکوم شده بودند، به چوبه دار آویخته شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سحرگاه روز گذشته، دستکم ۱۰ زندانی در زندان وکیل آباد مشهد اعدام شدند. چهار تن از این زندانیان از جمله دو زن، پیشتر از بابت اتهامات مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند. هویت دو نفر از آنها احمد ثنای و محمدرضا دامیده توسط هرانا احراز شده است. همزمان، یک زن زندانی دیگر نیز به اتهام قتل به چوبه دار آویخته شد. فرهاد شاکری، عبدالحکیم عظیم گرگیج، عبدالرحمن گرگیج، تاج محمد خرمالی و مالک علی فدایی نسب، پنج زندانی سیاسی-امنیتی هستند که روز گذشته هرانا از اجرای حکم اعدام آنها خبر داده بود.
به گفته خانواده این افراد، اجرای حکم این پنج زندانی سیاسی-امنیتی بدون اطلاع قبلی و بدون فراهم شدن امکان ملاقات آخر با خانواده انجام شد. خانوادهها تنها از طریق تماسهای تلفنی از اجرای احکام اعدام عزیزانشان مطلع شدند.
این پرونده ۱۲ متهم داشت که ۱۱ نفرشان اهل سنت و یک نفر، به نام مالک علی فدایی نسب، شیعهمذهب بود. آنها در سال ۱۳۹۴ توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شدند و حدود یک سال بعد به زندان وکیلآباد مشهد منتقل شدند. در سال ۱۳۹۸، شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی داوودآبادی، ۹ نفر از متهمان را به اتهام “بغی از طریق عضویت در گروههای سلفی” به اعدام محکوم کرد. سه متهم دیگر نیز به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند. در دیماه ۱۳۹۹، احکام اعدام حمید راستبالا، کبیر سعادت جهانی و محمدعلی آرایش اجرا شد.
پس از نقض بخشی از احکام در دیوان عالی کشور، پرونده دوباره به دادگاه ارجاع شد. در مرداد ۱۴۰۲، شعبه چهارم دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی احمدیان سلامی، شش متهم دیگر را بار دیگر به اعدام محکوم کرد. این افراد شامل مالک علی فدایینسب، فرهاد شاکری، عبدالحکیم عظیم گرگیج، عبدالرحمن گرگیج، تاجمحمد خرمالی و عیسی عیدمحمدی بودند. احکام جدید در مرداد ۱۴۰۳ به تأیید دیوان عالی کشور رسید.
یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانیان پیشتر به هرانا اطلاع داده بود که “این پرونده با ایرادات اساسی مواجه است و در آن ادله کافی جهت محکوم کردن این شهروندان به اتهامات انتسابی وجود ندارد. استفاده از اسپری فلفل در مقعد یکی از این زندانیان، از نمونه شکنجه های اعمال شده بر این آنها به شمار می آید. شکنجه هایی که آثار آن پس از سالها همچنان بر جسم آنان باقی مانده است.”
تا لحظه تنظیم این گزارش، اعدام این زندانیان توسط مسئولین زندان و نهادهای متولی اعلام نشده است. بر اساس آماربرداری سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در سال ۱۴۰۳، دستکم ۱۰۵۰ زندانی از جمله ۲۹ زن و ۵ کودک-مجرم در زندان های ایران اعدام شدند. از این میزان حکم ۵ نفر در ملاعام به اجرا درآمد. همچنین طی این تاریخ، ۱۸۹ تن دیگر به اعدام محکوم شدند. از این میزان یک نفر به اعدام در ملا عام محکوم شد. لازم به ذکر است، در همین دوره احکام بدوی ۵۵ نفر دیگر نیز به تایید دیوان عالی کشور رسیده است.