صدای آمریکا یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳
مرکز آمار در تازهترین گزارش خود از طرح آمارگیری نیروی کار در پاییز ۱۴۰۳ نرخ بیکاری زنان در سطح ایران را ۱۳ و ۷ دهم رصد اعلام کرده که به گواه آمار همچنان بالاتر از میان کشوری و نرخ بیکاری مردان است.
بررسی گزارش مرکز آمار نشان میدهد که نرخ بیکاری کل ایران در پاییز سال جاری به ۷ و دو دهم درصد و نرخ بیکاری مردان به ۵ و ۹ دهم درصد رسیده است.
انتشار این آمار در شرایطی است که شماری از کارشناسان و اقتصاددانان به نحوه آمارگیری نهادهای حکومتی انتقاد دارند و به باور آنها، این نهادها با ایجاد تغییراتی در سالهای پایه، تعارف شاخصها و همچنین تعریف بیکاری اقدام به آمارسازی به نفع حاکمیت میکنند.
فارغ از انتقادهای وارد شده به نحوه آمارگیری، گزارش مرکز آمار نشان میدهد که نرخ بیکاری زنان در استانهای خوزستان ۳۱/۶ درصد، کرمان ۲۶/۹ درصد و در استان کهگیلویه و بویراحمد ۲۳/۳ درصد بوده است و به ترتیب، این استان ها بیشترین میزان بیکاری زنان در ایران را به خود اختصاص دادهاند.
این آمار در حالی منتشر شده است که زنان در جامعه ایرانی با محدودیتها و مشکلات بسیاری زیادی روبرو هستند و شرایط زنان سرپرست خانوار به مراتب بدتر از سایرین است.
در همین رابطه، خبرگزاری ایلنا روز ۲۰ بهمن از بحران معیشتی برای کارگران خبر داده و نوشته بود که شرایط بحرانی برای زنان کارگر به خصوص مادرانِ سرپرست خانوار حادتر است و زنان کارگر درگیر اضافهکار اجباری، دستمزدهای بسیار ناچیز و محرومیت از حمایتهای اولیه قانونی هستند.
در این حال، بررسی نرخ بیکاری زنان در گروههای سنی مختلف نشان میدهد که زنان ۳۰ سال به بالا معمولاً با نرخ بیکاری کمتری نسبت به زنان جوانتر روبرو هستند.
دسترسی محدود به فرصتهای شغلی، نخستین سدی است که زنان هنگام ورود به بازار کار با آن مواجهند و اغلب زنان در ایران باید میان کار و خانواده یکی را انتخاب کنند، زیرا حمایتهای شغلی برای توازن میان این دو بسیار ضعیف است. موضوعی که با تاکید علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، به خانهداری زنان باعث شده است تا رویکرد دولتها نسبت به اشتغال زنان سختگیرانهتر باشد.