رادیو فردا
بر اساس آمار رسمی سازمان ثبت احوال ایران، در شش ماه نخست سال جاری، ۷۹۱ کودک از مادران ۱۰ تا ۱۴ ساله و در همین بازه زمانی ۳۶ هزار و ۵۶۲ کودک از مادران ۱۵ تا ۱۹ ساله متولد شدهاند.
سازمان ثبت احوال کشور روز جمعه اعلام کرد که این ارقام آمارهای اولیه هستند و ممکن است در بازبینیهای آتی تغییر کنند.
بر اساس همین آمار که خبرگزاری ایسنا روز جمعه، ۲۳ مهر، منتشر کرد، ۴۲۱ کودک از مجموع ۷۹۱ کودک متولد شده از مادران ۱۰ تا ۱۴ ساله، پسر و ۳۷۰ کودک نیز دختر هستند.
استان سیستان و بلوچستان با تولد ۱۲۷ پسر و ۱۲۱ دختر از مادران ۱۰ تا ۱۴ ساله طی سال ۱۴۰۰ در صدر این آمار قرار دارد و پس از آن استانهای خوزستان، خراسان رضوی، گلستان، کرمان و آذربایجان شرقی در صدر قرار گرفتهاند.
محمود عباسی، معاون حقوق بشر وزیر دادگستری ایران، هفتم شهریور در مصاحبهای با خبرگزاری ایسنا به مواردی ازدواج زیر ده سال اشاره کرده و گفته بود که یک دختر ۹ ساله ازدواج کرده و ظرف سه سال صاحب سه فرزند شده و بعد طلاق گرفته است.
چهارم تیرماه کمپین فعالان بلوچ گزارش داده بود که یک کودک ۱۳ ساله متأهل در سیستان و بلوچستان هنگام زایمان جان خود را از دست داده است. بر اساس همین گزارش این کودک سال گذشته در سن ۱۲ سالگی ازدواج کرده و سه ماه پس از آن باردار شده بود.
بنا بر اعلام مرکز آمار ایران، آمار ازدواج دختران ۱۰ تا ۱۴ ساله در سال ۹۹ در مقایسه با سال پیش از آن، ۱۰.۵ درصد افزایش یافته و حدود پنج درصد از کل ازدواجهای ثبتشده در سال ۹۹ مربوط به ازدواج کودکان زیر ۱۵ سال مربوط میشود.
این برآوردها تنها مربوط به ازدواجهای ثبتشده در سازمان ثبت احوال کشور است و به نظر میرسد، آمار واقعی بیش از این موارد باشد.
بر اساس گزارشها، همراه با افزایش رقم وام ازدواج در ایران، تعداد متقاضیان این وامها برای ازدواج افراد زیر ۱۵ سال نیز از دو سال پیش به این سو «۹۰ برابر» شده است.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، در برخی از مناطق دورافتاده و اغلب فقیرنشین کشور افزایش وام ازدواج تا سقف شصت میلیون تومان باعث شده خانوادههایی که بضاعت مالی چندانی ندارند، دختران زیر ۱۵ سال خود را به عقد یک مرد درآوردند تا بتوانند سهم سی میلیون تومانی از این وام را به دست بیاورند.
بر اساس شرع اسلام، سن بلوغ دختران ۹ سال تمام و برای پسران ۱۵ سال تمام است، اما مقامهای حکومت ایران به طور معمول با ازدواج دختران بالای ۱۳ سال موافق هستند.
در سالهای اخیر تلاشهایی برای اصلاح قوانین مرتبط با کودک همسری صورت گرفت، از جمله طرحی در مجلس ارائه شد که «حداقل سن ازدواج در دختر ۱۶ سال تمام شمسی و در پسر ۱۸ سال تمام شمسی» تعیین شده بود ولی با توجه به مخالفت برخی مراجع تقلید شیعه این طرح رد شد.
در سال ۹۷ نیز لایحه منع ازدواج با کودکان در کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی رد شد.
source https://zanan.bashariyat.org/?p=46485