۱۴۰۰-۰۷-۲۱

چالش‌های زندگی مجردی دختران در ایران / گرفتاری بین سنت و مدرنیته

ایسکانیوز

همیشه تریبون‌ها و منبرها به گفت‌وگو پیرامون ازدواج و راه‌های داشتن زندگی متاهلی موفق اختصاص داشته‌اند و به قدری که به زنان و مردان متاهل آموزش داده‌ایم که چه کنید تا زندگی شادی داشته باشید از مجردی و آموزش‌های لازم برای آن غافل شده‌ایم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز، ۱۱ اکتبر هرسال که مصادف با ۱۹ مهر است، به نام روز جهانی دختران نام‌گذاری شده و هدف از این نام‌گذاری ایجاد فرصت‌هایی برای دختران تمام جهان به جهت رشد و پیشرفت ورای جنسیت است و به بهانه این روز نگاهی داریم به زندگی مجردی دختران در ایران که در ادامه می‌خوانید.

زندگی مجردی دوران مهمی از زندگی یک انسان چه زن و چه مرد است که هرچه پربارتر و سالم‌تر باشد به تناسب آن فرد ازدواج و زندگی متاهلی موفق‌تری هم خواهد داشت اما در جامعه امروز به این بخش مهم از زندگی دختران مجرد توجه نشده و همیشه تریبون‌ها و منبرها به گفت‌وگو پیرامون ازدواج و راه‌های داشتن زندگی متاهلی موفق اختصاص داشته‌اند و به قدری که به زنان و مردان متاهل آموزش داده‌ایم که چه کنید تا زندگی شادی داشته باشید از مجردی و آموزش‌های لازم برای آن غافل شده‌ایم.

این اتفاق در مورد دختران مجرد پررنگ‌تر بوده چراکه جامعه نقش پررنگ‌تری برای زنان در قالب همسر و مادر تعریف کرده اما از داشتن یک دوران مجردی پربار که زمینه‌ساز رسیدن به دوران متاهلی خوب است، غافل شده و نتیجه این اتفاق القای حس نادیده گرفته شدن برای دختران مجرد کشورمان است.

دختر امروز ایرانی به واسطه قرار گرفتن در جامعه‌ای در حال گذر از سنت به سمت مدرنیته در تنگنای میان آن دو گرفتار شده است؛ ازسویی تحصیل می‌کند، شاغل می‌شود و به دنبال استقلال فردی است و از جهت دیگر سنگینی باورهایی که بیشتر ریشه در عرف دارند تا شرع مانع استقلال فردی او به عنوان یک دختر مجرد مسلمان می‌شوند و استقلالش را تنها در گرو داشتن همسر یا زندگی در کنار خانواده تعریف می‌کنند.

آسیب این دیدگاه نسبت به دختران مجرد در جایگاه‌های مختلف خود را نشان می‌دهد و یکی از آن‌ها محیط کار است؛ کارفرما تصور می‌کند که دختر مجرد دغدغه کمتری دارد و نیازی هم به پول چندانی ندارد، اگر فرض را بر این بگیرد که اوقات فراغت بیشتری هم دارد، کارهای بیشتر و حقوق کمتری برای او درنظر می‌گیرد. سوال‌هایی شبیه هنوز ازدواج نکردی؟ یا مطرح کردن گزاره‌هایی نظیر چه نیازی به کار و درآمد داری زودتر ازدواج کن هم ریشه در همین تفکر دارد که یک زن در جایگاه همسر و مادر به جایگاه واقعی خود می‌رسد و اگر این اتفاق نیفتد ارزش وجودی کمتری دارد.

دختران مجرد زیر ذربین عرف
نگاه جامعه به استقلال مالی دختران و داشتن سبک زندگی متفاوت از خانواده هم یکی دیگر از مواردی است که دختر امروزی را دچار سردرگمی می‌کند، حس مالکیت نسبت به فرزند در خانواده سنتی ایرانی وجود دارد اما این احساس نسبت به دختران بیشتر است چراکه تصور عمومی بر ضعف بیشتر دختر نسبت به پسر است و همین احساس مالکیت منجر به این می‌شود که در خانواده خود را در تصمیم گرفتن به جای دختر خود محق بداند و این بند ناف میان خانواده و دختر فقط مربوط به دوران نوجوانی و اوایل جوانی او نیست و در بزرگسالی هم رهایش نمی‌کند؛ این رفتار بعدها در ازدواج آن دختر هم به شکل دخالت خانواده در زندگی او نمود پیدا می‌کند.

این رفتارها بیش از اینکه ریشه در باورهای مذهبی داشته باشد نشات گرفته از تصورات عرفی جامعه ما است و القای حس ضعف به دختران تا جایی که تصور کند اگر شرایط ازدواج برای او فراهم نشود، ارزش کمتری دارد و نمی‌تواند موفق شود برگرفته از باورهای غلط جامعه است نه دین کماینکه نمونه یک دختر مجرد موفق در دین ما حضرت معصومه (س) است که استقلال و اعتماد به نفس در زندگی این بزرگوار مشهود است. از طرفی مصداق بخش دیگری از این آسیب اجتماعی زنان متاهلی هستند که در گفت‌وگو با دختران مجرد به آن‌ها می‌گویند که ازدواج نکن و از دوران مجردی خود لذت ببر! درحالی که اگر ما به دختران مجرد خود احساس استقلال بدهیم و زمینه و شرایط را برای رشد و پیشرفت آن‌ها بدون وجود تبعیض‌های جنسیتی فراهم کنیم تا مجردی پرباری داشته باشند، در مقابل پسرانمان را هم دور از نگاه‌های تبعیض آمیز و خودبرتربینی تربیت کنیم شاهد ازدواج‌های موفق‌تری در جامعه خواهیم بود.



source https://zanan.bashariyat.org/?p=46422