در روزهایی که سیاستمداران مذهبی در ایران مرتبا بر افزایش جمعیت تاکید میکنند و بحران اقتصادی قیمت اقلام لازم برای جلوگیری از بارداری را بالا برده، در ونزوئلا هم با بدتر شدن شرایط اقتصادی دسترسی زنان به این کالاها تقریبا غیرممکن شده است.
روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی نوشت توان خرید قرصهای ضدبارداری و کاندوم در ونزوئلا از بین رفته و بسیاری از زنان را در شرایطی که به سختی میتوانند کودکانشان را تغذیه کنند، در موقعیت بارداری ناخواسته قرار داده است.
این گزارش اشاره کرده ونزوئلا در حالی به هشتمین سال بحران اقتصادی وارد میشود که این مساله موجب وضعیت دراماتیک میلیونها زن در خانهها شده است.
در کاراکاس، پایتخت این کشور، هزینه خرید یک بسته کاندوم سه عددی به حدود ۴/۴۰ دلار میرسد، که سه برابر بیشتر از کف حقوق ۱/۵ دلاری این کشور به شمار میرود. همین مبلغ برای قرصهای ضدبارداری بیش از دو برابر است و ۱۱ دلار گزارش میشود.
این در حالی است که هزینه ابزار داخل رحمی (آییودی) هم قیمتی نزدیک به ۴۰ دلار دارد، این مبلغ حتی هزینه دستمزد دکتر برای کاشت آن را در بر نمیگیرد.
نیویورکتایمز به زنی ۲۵ ساله به نام جوانا اشاره کرده که پی برده قرار است ششمین بچهاش را حامله است و از اینکه میخواهد یک نفر دیگر را در شرایط نابسامان اقتصادی کشورش به دنیا بیاورد، ناراضی است.
افزایش سقط جنین
بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه هزینههای پیشگیری از بارداری بسیار بالاست، زنان به طور فزایندهای به سقط جنین متوسل میشوند.
این اقدام در ونزوئلا غیرقانونی است و در مواردی ممکن است به خاطر آن جانشان را از دست بدهند.
این وضعیت فاصله بسیاری با آنچه که دولت ونزوئلا زمانی به زنان و دخترانش قول داده بود، دارد. هوگو چاوز، «پدر انقلاب» سوسیالیستی کشور، اعلام کرده بود که دولت او آنچه را دیگران نداشتهاند، به زنان اعطا خواهد کرد: «مشارکت کامل و برابر در جامعه».
به گزارش نیویورکتایمز، چاوز و جانشینش، نیکولاس مادورو، خود را علنا «فمینیست» معرفی کرده و میکنند.
با این حال با تحکیم قدرت اقتدارگرای مادورو، کشور در فساد، سوء مدیریت و تحت فشار آمریکا قرار گرفته و این دسترسی زنان به ابزار پیشگیری از حاملگی را سختتر کرده است.
سیستم درمانی این کشور نیز قادر به تامین این ابزار نیست و مراکز بهداشتی دولت تقریبا آن را ارائه نمیکنند.
خروج تدریجی پیشگیری از بارداری از دسترس زنان
نیویورکتایمز نوشته تا سال ۲۰۱۵ میلادی، داروها و اقلام پیشگیری از بارداری که در بیمارستانهای دولتی رایگان بودند و در داروخانههای خصوصی کاملا مقرون به صرفه، ناپدید شدند.
زنانی که میتوانستند به لطف پیشگیری از بارداری آینده خود را برنامهریزی كنند، اکنون كنترل بر زندگی را از دست دادهاند.
بر اساس مطالعهای، تا سال ۲۰۱۸ میلادی یافتن مواد ضد بارداری، ایمپلنت و سایر ابزارها در چندین شهر بزرگ تقریبا غیرممکن شد.
بر همین اساس، برخی از زوجین شروع به جیرهبندی یا پرهیز از رابطه جنسی کردند. دیگران هم سعی کردند آن را تا در چرخه قاعدگی زنان برنامهریزی کنند.
زنگ خطر مشابه در ایران
حکومتهای ایران و ونزوئلا نهتنها شرکای متحد استراتژیک به شمار میروند، بلکه شرایط مشابهی را از لحاظ افول اقتصادی به همراه فساد و سوء مدیریت تجربه میکنند.
در زمینه بهداشت بارداری و پیشگیری از آن در ایران نیز اخیرا سیاستهای مورد نظر محافظهکاران مذهبی حاکم همراه با فشار معیشتی حاشیهساز شده است.
از یک سو وزارت بهداشت اخیرا در دیماه اعلام کرد که ارائه رایگان وسایل پیشگیری از بارداری را در مناطق عشایری متوقف میکند؛ اقدامی که در راستای تحقق سیاستهای علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، مبنی بر افزایش جمعیت در پیش گرفته شده است.
از سوی دیگر، نمایندگان مجلس نیز طرحی را دنبال میکنند که به دنبال محدودیت و یا کاهش بودجه غربالگری پیش از زایمان است.
در ایران با افزایش نرخ ارز، قدرت خرید مردم برای تامین کالاهای بهداشتی، از جمله در حوزه بارداری و پیشگیری به خصوص در شهرهای محرومتر، در حال نزدیک شدن به شرایط ونزوئلا است.
همچون ونزوئلا در ایران هم پایان دادن به بارداری غیرقانونی است، با این حال، مسئولان به صورت رسمی افزایش آن را تایید میکنند. کبری خزعلی، رییس شورای اجتماعی زنان، از ۶۰۰ هزار سقط جنین غیرمجاز در کشور خبر داده است.
به نظر میرسد سرنوشت اقتصادی هر دو کشور بهداشت زنان را بیش از پیش در مخاطره قرار داده است، موضوعی که شاید در هیاهوی مسائل هستهای و تحریمها کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
source https://zanan.bashariyat.org/?p=42512