۱۳۹۹-۰۳-۰۸

پرونده ۱۰ ‘قتل ناموسی’ در ایران

خبر قتل رومینا دختر ۱۳ ساله اهل گیلان به دست پدرش بار دیگر بحث درباره “دختر کشی”، “همسر کشی” یا “قتل‌های ناموسی” را مطرح کرده است.رومینا، ۱۳ ساله که به دست پدرش به قتل رسید

آگهی ترحیم رومینای سیزده ساله حدیث کوتاه اما کاملی بود از آنچه در تمام روایت‌های اینگونه قتل‌ها رخ می‌دهد؛ نام قاتل (پدر مقتول) بر پیشانی آگهی ترحیم به عنوان “صاحب عزا” حک شده است. طبق قوانین اسلامی، پدر، خود را “صاحب” فرزندش می‌داند، و همین برداشت هم، می‌تواند توجیهی شود که پدر بی‌واهمه از قانون، خود را مجاز به نابودی “دارایی‌اش” بداند.

آگهی ترحیم رومینا
روایت قتل رومینا نمونه‌ای از ده‌ها قتل ناموسی دیگر در ایران است. مقامات پلیس ایران همواره از قتل‌های ناموسی به عنوان یکی از مهم‌ترین دلایل قتل در ایران نام می‌برند و در یک دهه اخیر گزارش‌های پراکنده‌ای درباره قتل‌های ناموسی منتشر شده، با این‌حال در سال‌های اخیر هیچ آمار جامعی از تعداد و جزئیات قتل‌های ناموسی در ایران منتشر نشده و تنها آمارهایی در سخنان مقام‌های ایران آمده که تنها مربوط به یک سال مشخص بوده است.

روایت دو خانواده از وقایع منتهی به قتل رومینا اشرفی
رومینا اشرفی؛ روایت محرک‌های ‘قانونی’ قتل ناموسی
برای نمونه، اردیبهشت سال ۱۳۹۳ هادی مصطفایی، معاون وقت مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی پلیس گفته بود که حدود ۱۹ درصد قتل‌ها در کشور با انگیزه ناموسی صورت می‌گیرد. به گفته این مقام پلیس حدود ۶۲ درصد “مقتولان زن به دست بستگانشان” به قتل رسیده اند، که البته احتمالا اشاره‌ای به آمارهای همان سال است.

آماری هم در سال ۱۳۸۸ منتشر شده بود که حکایت از قتل ۱۵ زن در اهواز داشت که قربانی “قتل ناموسی” شده بودند. آماری که در آن سال، معادل حدود ۲۵ درصد از کل قتل‌های گزارش شده در شهر اهواز در همان سال بود.

در این گزارش، ۱۰ پرونده خبرساز قتل‌هایی که در یک دهه اخیر، به نوعی “ناموسی” شناخته شده‌اند، مرور شده است.

چهارمحال و بختیاری؛ دختری که با فرزندش کشته شد
اسفند ۱۳۸۴ دختری به نام گلبهار در آتش سوزانده شد. ژیلا بنی‌یعقوب در گزارشی از او در یاس نو نوشت که گلبهار و پسرهمسایه با هم رابطه داشتند و صاحب یک بچه شده بودند. برادر، عمو و پسرعموهای او اول می‌خواستند با طناب گلبهار را دار بزنند اما او فرار کرده بود. در لحظه آخر برادرش روی او بنزین می‌ریزد و یکی از پسرعموها کبریت می‌زند.

بر اساس این گزارش کودک او را هم با سم کشته بودند.

کردستان، زنی که مادر بود
اواخر تیرماه ۱۳۸۷ در یکی از روستاهای اورامان کردستان، زنی ۲۳ ساله به نام شهین نصراللهی که یک فرزند پنج ساله داشت به دست برادرانش به قتل رسید.

او به خاطر اتهامی که شوهرش به او زده بود بدون فرزندش به خانه پدرش بازگشته بود. شوهرش به او اتهام زده بود که ارتباط تلفنی مشکوک داشته است. بعد از هشت ماه همسر خانم نصراللهی به دنبال او می‌آید. او “بدون هماهنگی” با برادرانش به خانه همسرش باز می‌گردد اما برادرانش او را از خانه بیرون می‌کشند و به زور باز می‌گردانند و در راه خانه یکی از برادران با دو گلوله شهین را به قتل می‌رساند.

خوزستان، خدیجه جان به در برد
شهریور ماه ۱۳۸۷ خدیجه زن جوان آبادانی قصـد داشـت از شـوهر معتـاد خود طلاق بگیرد. همسر او با دو عموی خدیجه تماس می‌گیرد و می‌گوید خدیجه با مرد دیگری رابطه دارد. به گزارش روزنامه اعتماد، دو عموی او به زور سوار ماشین می‌کنندش و به خارج از شهر می‌برند. یکی از عموهـا دستان او را می‌گیرد و عموی دیگر با کارد میوه‌خوری شروع به بریدن گردنش می‌کند: “احساس می‌کردم آرام آرام روح از بدنم خارج می‌شود. حتی حنجره و تارهای صوتی‌ام بریده شد…. موبایل خواهرم را زیر آستین لباسم به محکمی نگه نداشتم.”

او در این فاصله با پدرش تماس گرفت و از مرگ نجات یافت.

کرمان، قتل خواهر به دست برادرناتنی
دی ماه ۱۳۹۴ دادستان عمومی و انقلاب شهرستان منوجان در استان کرمان از قتل دختر جوانی بر اثر ضربات متعدد چاقو خبر دادند. به گفته مقام‌های قضایی قاتل که برادرناتنی دختر بود، با اسلحه به خانه رفته بود اما به دلیل آنکه نتوانسته بود اسلحه را به کار بیاندازد، با وارد کردن ۱۰ ضربه چاقو خواهرش را “به طرز فجیعی” به قتل رسانده بود. انگیزه این مرد “مسایل خانوادگی و ناموسی” اعلام می‌شود.

آذربایجان غربی؛ نمی‌خواست پشت سر دخترش حرف بزنند
خردادماه ۱۳۹۵ در شهر خوی فیلمی در اینترنت منتشر شد که نشان می‌داد یک زن جوان روبه‌روی دانشکده پرستاری افتاده و مردی با تفنگ شکاری در خیابان راه می‌رود. به گفته مقام‌های محلی پدر دختر بعد از شلیک دو گلوله مانع رسیدن نیروهای امدادی و نجات دخترش شده بود.

قتل مقابل دانشکده پرستاری خوی
آن زمان فرماندار خوی گفته بود “پدر قاتل در بازجویی‌های پلیسی انگیزه خود را از قتل دخترش شایعاتی عنوان کرد که از سوی مردم شنیده بود و این شایعات در خصوص مسائل اخلاقی و ناموسی بود.”

حسین سیوانی‌ اصل، فرماندار وقت خوی خواسته بود که “بزرگنمایی” نشود. او گفته بود: “وقوع چنین اتفاقاتی اگرچه تلخ و دردناک است ولی این اتفاقات در تمام کشورهای پیشرفته نیز رخ می‌دهد لذا درج شایعات در خصوص این قتل در سایت‌های خبری خوشایند نیست.

کهگیلویه ‌و ‌بویراحمد، برادر کشت، عمو شاهد بود
آذرماه ۱۳۹۶ روزنامه شرق از قتل دختری به نام “ز” در روستای آباده در بخش لوداب کهگیلویه بویراحمد خبر داد. به گزارش این روزنامه و بر اساس روایت شاهدان، مزاحمت‌های پسر همسایه باعث خشم عمو و برادر ز شده بود. آنها که نگران “آبروی خانواده” بودند پس از کتک زدن جوان هم‌روستایی، سراغ “ز” رفتند. برادر سر خواهرش را به دیوار کوبید در حالی که عمو هم شاهد قتل بود.

خوزستان؛ قتل دو خواهر به دست میزبان
۲۷ خردادماه ۱۳۹۸، یک مرد ۳۹ ساله فرزندان دو برادر خود را در روستای تنگه در شهر آبادان در خوزستان کشت. در این جنایت دختر ۱۶ ساله با روسری خفه شد و دختر ۲۷ ساله با ضربات چاقو به گردن به قتل رسید.

به گفته فرمانده نیروی انتظامی آبادان، این مرد هنگام قتل دو برادرزاده خود، خانواده‌اش را در اتاق حبس کرده بود. دختر جوان‌تر به دلیل اختلاف با نامادری خود و دختری که فقط ۱۲ سال با عمویش اختلاف سن داشت، پس از مرگ پدر به خانه عمویشان پناه برده بودند. عموی آنها بعدها در بازجویی انگیزه خود را مسائل ناموسی و خانوادگی اعلام کرد.

کردستان، خودکشی هفت زن
خبرگزاری‌های کردی اوایل اردیبهشت امسال از “خودکشی” هفت زن در سنندج و شهرهای دیگر کردنشین ایران خبر دادند. در این میان نام سارینا غفوری هم دیده می‌شد. خبرهای اولیه حاکی از این بود که او هم به دلیل “مشکلات خانوادگی” خودکشی کرده است. خودکشی زنان در شهرهای غرب ایران، موضوعی عجیب نیست. مخصوصا در مناطقی که سنن عشیره‌ای و مشکلات اقتصادی و فرهنگی زنان را بیش از دیگران تحت فشار قرار می‌دهد.

اما بعد در خبری دیگر گزارش شد که برادر سارینا غفوری “او را به خاطر نیتش برای ازدواج کشته است.” او ۲۵ سال داشت، خیاطی می‌کرد و با فرزند خردسالش زندگی می‌کرد.



source http://zanan.bashariyat.org/?p=38213

سنندج؛ احضار و تشکیل پرونده برای هفت فعال کارگری و مدنی کُرد

۱۶ دی ۱۴۰۳ کردستان سوسن رازانی، سید خالد حسینی، اقبال شبانی، فردین میرکی، فرشید عبداللهی، شیث امانی و جمال اسدی، هفت فعال مدنی و کارگری ...