۱۴۰۳-۱۰-۱۸

سنندج؛ احضار و تشکیل پرونده برای هفت فعال کارگری و مدنی کُرد

۱۶ دی ۱۴۰۳ کردستان

سوسن رازانی، سید خالد حسینی، اقبال شبانی، فردین میرکی، فرشید عبداللهی، شیث امانی و جمال اسدی، هفت فعال مدنی و کارگری کُرد اهل سنندج، پس از احضار به شعبه ۲ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب سنندج با قرار کفالت به صورت موقت آزاد شدند.

بنا به اطلاع شبکه حقوق بشر کردستان، این هفت فعال مدنی و کارگری در تاریخ ۱۳ دی بر اساس ابلاغیه‌ای به شعبه ۲ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب سنندج احضار شده بودند. این افراد روز یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳، پس از مراجعه به شعبه ۲ بازپرسی مورد تفهیم اتهام قرار گرفته و با قرار کفالت به صورت موقت آزاد شدند. مهران رمضانی، بازپرس این شعبه اتهام آنها را «تشویش اذهان عمومی» و «تبلیغ علیه نظام» اعلام کرده است. این مرجع قضایی شرکت در مراسم خاکسپاری یکی از مادران دادخواه در سنندج به عنوان مصادیق این اتهام‌ها اعلام کرده است.

فرشید عبداللهی، پدر هومن عبداللهی از جان‌باختگان خیزش ژن، ژیان، آزادی و سوسن رازانی، سید خالد حسینی، اقبال شبانی، فردین میرکی، شیث امانی و جمال اسدی از فعالان کارگری اهل سنندج هستند.

یک نوجوان ۱۶ ساله در سنندج خودکشی کرد

۱۷ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – روز شنبه ۱۵ دی‌ماه، یک دختر ۱۶ ساله در سنندج از طریق حلق‌آویز کردن خود اقدام به خودکشی کرد و جانش را از دست داد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳، یک دختر نوجوان در سنندج خودکشی کرد.هویت این نوجوان که از طریق حلق‌آویز کردن خود اقدام به خودکشی کرد و جانش را از دست داده است، منیر رفه، ۱۶ ساله و اهل روستای “تودارروته” از توابع شهرستان سنندج، توسط هرانا احراز شده است.از انگیزه او در خصوص این اقدام، اطلاعی حاصل نشده است.سهم نوجوانان ایرانی از خودکشی‌ های سالانه از سوی سازمان پزشکی قانونی بیش از ۷ درصد اعلام شده است.

زهره دادرس با پایان ایام مرخصی به زندان لاکان رشت بازگشت

۱۷ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – روز جاری، زهره دادرس، فعال حقوق زنان که دوران محکومیت خود را سپری می‌کند، با پایان ایام مرخصی به زندان لاکان رشت بازگشت. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، زهره دادرس به زندان لاکان رشت بازگشت. مادر خانم دادرس ضمن انتشار این خبر عنوان کرد که فرزندش روز جاری با پایان ایام مرخصی به زندان لاکان رشت بازگشت. زهره دادرس، در تاریخ ۲۵ مردادماه سال گذشته بازداشت و در تاریخ ۹ مهرماه همان سال با تودیع وثیقه از زندان لاکان رشت آزاد شد. در تاریخ دهم اسفندماه سال گذشته، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات وی در پرونده ای مشترک با ده تن دیگر در شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت به ریاست قاضی مهدی راسخی برگزار شده بود. حکم بدوی آنها توسط شعبه مذکور اوایل فرودین ماه سال جاری، به آنها ابلاغ شد. حکم آنها در تاریخ هشتم خردادماه سال جاری توسط شعبه یازده دادگاه تجدیدنظر استان گیلان به ریاست قاضی محمدصادق ایران عقیده تایید شد. بر اساس حکم صادره، زهره دادرس از بابت اتهامات تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور و اجتماع و تبانی به ۹ سال و شش ماه و دو روز حبس محکوم شده است.- زهره دادرس روز چهارشنبه بیستم تیرماه امسال پس از حضور در شعبه اجرای احکام کیفری بازداشت و به زندان لاکان رشت منتقل شد.

واکنش‌ها به زنی بدون حجاب اجباری که عمامه مردی را در مهرآباد برداشت؛ از «خشم مشترک»‌ تا «روایت تکراری حکومت»

۱۷ دی ۱۴۰۳ بی بی سی

ویدیویی که یک زن بدون حجاب اجباری در فرودگاه مهرآباد عمامه یک معمم را برمی‌دارد و مثل شال بر سر می‌کند در شبکه‌های اجتماعی بسیار همرسان شده است

مشخص نیست که این درگیری برسر حجاب بوده یا نه. اما در این ویدیو، زن که عصبانی و ناراحت است به معمم می‌گوید: «غیرت داری دیگر؟» و عمامه او را از سر برمی‌دارد و به جای شال روی سر خود می گذارد. واکنش‌ها به این ویدیو از همان لحظه انتشار شروع شد و سیل‌آسا رو به افزایش است. این ویدیو بار دیگر بحث حجاب اجباری و فشارهای حکومت برای کنترل پوشش زنان را در شبکه‌های اجتماعی داغ کرده‌ است. رسانه‌های داخلی نزدیک به حکومت هم خیلی زود واکنش نشان دادند. مشرق نیوز نوشت این زن از «مشکلات روحی رنج می‌برد» و «بدون دلیل شروع به فریاد زدن در فرودگاه کرد.»

سازمان حقوق بشر ایران: ۳۱ زن در سال ۲۰۲۴ در ایران اعدام شدند

۱۷ دی ۱۴۰۳ دویچه وله

سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی تحقیقی اعلام کرد در فاصله بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴ دست کم ۲۴۱ زن در ایران اعدام شدند. طبق این گزارش، تنها در سال گذشته دستکم ۳۱ زن در ایران اعدام شدند که این میزان “بی‌سابقه” بوده است. سازمان حقوق بشر ایران در گزارشی تحقیقی به آمار زنان اعدام‌شده در ایران در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴ میلادی (۱۳۸۹ تا ۱۴۰۳ شمسی) پرداخته است. این سازمان برای تهیه این آمار علاوه بر اخبار رسانه‌ها، از اطلاعات “شاهدان عینی، خانواده‌ها، وکلا و سایر سازمان‌های مدافع حقوق بشر” استفاده و تأکید کرده است “این گزارش تنها به پرونده‌هایی می‌پردازد که دستکم دو منبع مستقل از یکدیگر آنها را تأیید کرده باشند”.

این آمار شامل زنانی که سنگسار شده‌اند نمی‌شود.

طبق این گزارش در طول این ۱۴ سال، دستکم ۲۴۱ زن در ایران اعدام شده‌اند. بیشتر این اعدام‌ها مربوط به اتهام قتل و جرائم مواد مخدر بوده است. در میان این اعدام شدگان ۹ نفر کودک همسر بوده‌اند و سه نفرشان در زمان ارتکاب جرم انتسابی کمتر از ۱۸ سال داشتند.در میان اعدام شدگان این سال‌ها ۱۱۴ زن به اتهام قتل نفس به قصاص محکوم و اعدام شده‌اند (۴۷/۳ درصد). در همین حال ۱۰۷ زن با اتهامات مربوط به مواد مخدر (۴۴/۴ درصد) و چهار زن به اتهامات امنیتی “محاربه و افساد فی‌الارض” به اعدام محکوم شدند که یکی از آنها یهودی و دو نفرشان کرد بوده‌اند (۱/۷ درصد).

اتهامات بقیه این زنان نیز نامشخص است.

۱۴۰۳-۱۰-۱۷

سه سال زندان برای مادری که دخترش را با اجبار به غذا خوردن به قتل رساند

۱۵ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – زنی در تهران که سال گذشته دختر ۱۳ ساله‌ خود را به دلیل اعتصاب غذا وادار به خوردن غذا کرده و باعث خفگی و مرگ او شده بود، توسط دادگاه کیفری استان تهران به سه سال حبس محکوم شد. پدر این نوجوان نیز به دلیل بی‌توجهی در مراقبت از فرزندش، به شش ماه زندان محکوم شد. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از اعتمادآنلاین، سال گذشته یک دختر ۱۳ ساله در تهران توسط مادر خود به قتل رسید. خانواده این نوجوان که اصالتا اهل افغانستان هستند، سال‌هاست در ایران زندگی می‌کنند. دختر ۱۳ ساله آن‌ها به نام نازنین به دلیل اختلافات خانوادگی و عدم تمایل به زندگی در ایران، اقدام به اعتصاب غذا کرده بود. مادر وی برای پایان دادن به این وضعیت، تلاش کرد با زور به او غذا بخوراند که به ادعای او، در جریان این اقدام، دخترش خفه شد. بر اساس این گزارش، یک سال پیش نازنین در وضعیت نامناسبی به بیمارستان منتقل شد اما کادر درمان اعلام کردند که وی پیش از رسیدن به بیمارستان جان خود را از دست داده است. آثار کبودی و وضعیت فیزیکی نامناسب این دختر نشان‌دهنده سو تغذیه شدید و احتمال وقوع خشونت در زمان قتل او بوده است. مادر نازنین در دادگاه ضمن اعتراف به بستن دست و پای دخترش برای خوراندن غذا گفت: «قصد کشتن او را نداشتم. می‌خواستم او را به درس و زندگی در ایران علاقه‌مند کنم. اما او لجباز بود و نمی‌خواست اینجا زندگی کند.» نهایتا شعبه ۱۱ دادگاه کیفری استان تهران، پس از اخذ اعترافات متهمین، مادر این نوجوان جانباخته را به سه سال حبس محکوم کرد. پدر نازنین نیز اعلام کرد که در امور تربیتی دخترش دخالتی نمی‌کرده و به خواسته همسرش، تنها نقش تامین مالی خانواده را بر عهده داشته است. به همین ترتیب او نیز به دلیل بی‌توجهی در مراقبت از فرزندش، به شش ماه زندان محکوم شد.

سکینه پروانه،‌ محرومیت چهار ماهه از حق تماس و ملاقات خانواده

۱۵ دی ۱۴۰۳ کانون حقوق بشر ایران

کانون حقوق بشر ایران، شنبه ۱۵ دی‌ماه ۱۴۰۳ – زندانی سیاسی سکینه پروانه از شهریور ۱۴۰۳، بیش از ۴ماه است که از حق تماس تلفنی با خانواده محروم است. این محرومیت به موجب بخشنامه‌ای است که از طرف قاضی به او ابلاغ و اجرا شده است. این زندانی سیاسی که هم اکنون در بند زنان اوین محبوس است، به محرومیت خود اعتراض داشته و بارها اعتراض خود را اعلام کرده است. این اقدام پس از آن انجام شد که در اردیبهشت ۱۴۰۳، سکینه پروانه، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، در اعتراض به شرایط موجود و همدردی با خانواده‌هایی که فرزندانشان را در جریان اعتراضات ۱۴۰۱ از دست داده‌اند، دست به اعتصاب غذا زد. محرومیت وی از ۲۴شهریور‌ماه ۱۴۰۳ آغاز شده و تا کنون هم ادامه دارد.

در باره زندانی سیاسی سکینه پروانه : زندانی سیاسی سکینه پروانه اهل قوچان، آخرین‌ بار در روز سه شنبه ۱۶ اسفندماه ۱۴۰۲، در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. او پس از ۴سال زندان، در تاریخ ۲۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، از زندان وکیل آباد مشهد آزاد شده بود.

برنامه شماره ۶۵۰ رادیو هفتگی اینترنتی بشریت کانون دفاع از حقوق بشر در ایران و پادکست نوزدهم

صدور حکم حبس برای مردی که خواهرش را با انگیزه ناموسی به آتش کشید

۱۵ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – مردی در فیروزکوه که خواهرش را با انگیزه ناموسی به قتل رسانده و پیکرش را به آتش کشیده بود، با گذشت اولیای دم به پنج سال حبس محکوم شد. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از رکنا، یک مرد در فیروزکوه که خواهرش را به قتل رسانده بود به حبس محکوم شد. بر اساس این گزارش، در فروردین ماه سال گذشته مردی با نام مهران با مراجعه به پلیس اعلام کرد که خواهر ۳۵ ساله اش با نام مانا ناپدید شده است. وی در تشریح ماجرا گفت: آخرین بار که با خواهرم تماس گرفتم گفت در پارک است. به او گفتم با ماشین دنبالش می روم تا او را به خانه برسانم اما وقتی به پارک رسیدم خبری از خواهرم نبود. من همه جا را دنبال او گشتم. خواهرم مجرد و هرگز ازدواج نکرده بود. با تحقیقات اولیه توسط پلیس مهران ۴۱ ساله در بازجوی ها به قتل خواهرش اعتراف کرد. وی در این خصوص گفت که خواهرم مجرد بود اما رفت و آمدهای مشکوکی داشت. او شب‌ها دیر وقت به خانه برمی‌گشت و آبروی ما را در محل برده بود. وقتی مطمئن شدم او دست به خلاف می‌زند و از این راه پول در می‌آورد تصمیم به قتل او گرفتم. من به بهانه تفریح او را سوار ماشین کردم و با هم به حوالی فیروز بهرام رفتیم. آنجا روسری را دور دهانش بستم تا او را خفه کنم اما تقلا کرد و روسری باز شد. من دست و پاهایش را بستم  و ظرف ۴ لیتری بنزین را روی سرش ریختم و او را آتش زدم. در پی اعتراف متهم، پرونده وی با صدور کیفرخواست به دادگاه کیفری یک استان تهران فرستاده شد. در روز برگزاری دادگاه مهران قتل خواهرش را گردن گرفت و در این خصوص گفت که من خواهرم را به خاطر مسائل اخلاقی کشتم. رفتارهای خواهرم باعث شد دست به این کار بزنم. من بارها به او تذکر داده بودم اما گوشش بدهکار نبود. در این گزارش آمده است، نهایتا در پایان جلسه قضات وارد شور شدند و با توجه به رضایت اولیای دم مهران را به پنج سال زندان محکوم کردند. همچنین قضات دادگاه به عنوان مجازات تکمیلی وی را به سه ماه کار در شهرداری در بخش جمع آوری زباله محکوم کردند.

زندان ارومیه؛ بازداشت و بلاتکلیفی طولانی‌مدت الهام عباسی

۱۶ دی ۱۴۰۳ هه نگاو

یک شهروند کُرد اهل پیرانشهر که هویتش الهام عباسی احراز شده است؛ از نزدیک به دو ماه پیش توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شده و کماکان بلاتکلیف در بند زنان زندان مرکزی ارومیه محبوس است.  نگهداری بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، الهام عباسی، جوان ٢١ ساله اهل پیرانشهر از میانه آبان‌ماه ١٤٠٣، بازداشت شده و با گذشت دو ماه، همچنان با بلاتکلیفی در زندان مرکزی ارومیه می‌شود. به گفته یک منبع مطلع نزدیک به خانواده الهام عباسی، او پس از بازداشت توسط اداره اطلاعات در پیرانشهر به زندان مرکزی ارومیه (دریا) منتقل شده و همچنان در این زندان بە سر می‌برد.این منبع افزود که بازداشت الهام عباسی در ارتباط با فعالیت این شهروند در شبکه‌های اجتماعی و اظهار نظر در مورد مسائل سیاسی و اجتماعی، انجام گرفته است. علیرغم گذشت دو ماه از بازداشت الهام عباسی، تاکنون وضعیت حقوقی پرونده قضایی وی نامعلوم است و از اتهامات انتسابی به این شهروند، اطلاع دقیقی در دسترس نیست.

۱۴۰۳-۱۰-۱۶

برنامه شماره ۶۴۹ رادیو هفتگی اینترنتی بشریت کانون دفاع از حقوق بشر در ایران و پادکست هجدهم

لینک لیست کتابهای جدید منتشر شده در کتابخانه اینترنتی کانون دفاع از حقوق بشر در ایران در ماه دسامبر ۲۰۲۴

https://bashariyat.org/?p=35576

جلسه بازپرسی فریبا فریدونی در دادسرای خمین برگزار شد

۱۵ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – روز جاری، جلسه بازپرسی فریبا فریدونی، فعال مدنی در شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان خمین برگزار شد. خانم فریدونی پس از تفهیم اتهام با قرار وثیقه آزاد شده است. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، جلسه بازپرسی فریبا فریدونی برگزار شد. در جریان این جلسه که امروز شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ در شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان خمین برگزار شد، خانم فریدونی از بابت اتهام حضور زنان در معابر و انظار عمومی بدون حجاب شرعی به دفاع از خود پرداخته است. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده وی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: خانم فریدونی پس از ارائه دفاعیات با تودیع وثیقه ۳۰ میلیون تومانی آزاد شد. همچنین مجید رضایی متهم دیگر پرونده که اتهامش توهین به رهبری است، در این جلسه بازپرسی شرکت نکرد. در دی ماه سال جاری، مجید رضایی و فریبا فریدونی با دریافت ابلاغیه‌ای به شعبه قضایی مذکور احضار شده بودند. مجید رضایی، فعال کارگری و فریبا فریدونی، فعال مدنی پیشتر نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت داشتنه اند.

سه سال زندان برای مادری که دخترش را با اجبار به غذا خوردن به قتل رساند

۱۵ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – زنی در تهران که سال گذشته دختر ۱۳ ساله‌ خود را به دلیل اعتصاب غذا وادار به خوردن غذا کرده و باعث خفگی و مرگ او شده بود، توسط دادگاه کیفری استان تهران به سه سال حبس محکوم شد. پدر این نوجوان نیز به دلیل بی‌توجهی در مراقبت از فرزندش، به شش ماه زندان محکوم شد. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از اعتمادآنلاین، سال گذشته یک دختر ۱۳ ساله در تهران توسط مادر خود به قتل رسید. خانواده این نوجوان که اصالتا اهل افغانستان هستند، سال‌هاست در ایران زندگی می‌کنند. دختر ۱۳ ساله آن‌ها به نام نازنین به دلیل اختلافات خانوادگی و عدم تمایل به زندگی در ایران، اقدام به اعتصاب غذا کرده بود. مادر وی برای پایان دادن به این وضعیت، تلاش کرد با زور به او غذا بخوراند که به ادعای او، در جریان این اقدام، دخترش خفه شد. بر اساس این گزارش، یک سال پیش نازنین در وضعیت نامناسبی به بیمارستان منتقل شد اما کادر درمان اعلام کردند که وی پیش از رسیدن به بیمارستان جان خود را از دست داده است. آثار کبودی و وضعیت فیزیکی نامناسب این دختر نشان‌دهنده سو تغذیه شدید و احتمال وقوع خشونت در زمان قتل او بوده است. مادر نازنین در دادگاه ضمن اعتراف به بستن دست و پای دخترش برای خوراندن غذا گفت: «قصد کشتن او را نداشتم. می‌خواستم او را به درس و زندگی در ایران علاقه‌مند کنم. اما او لجباز بود و نمی‌خواست اینجا زندگی کند.» نهایتا شعبه ۱۱ دادگاه کیفری استان تهران، پس از اخذ اعترافات متهمین، مادر این نوجوان جانباخته را به سه سال حبس محکوم کرد. پدر نازنین نیز اعلام کرد که در امور تربیتی دخترش دخالتی نمی‌کرده و به خواسته همسرش، تنها نقش تامین مالی خانواده را بر عهده داشته است. به همین ترتیب او نیز به دلیل بی‌توجهی در مراقبت از فرزندش، به شش ماه زندان محکوم شد.

سکینه پروانه،‌ محرومیت چهار ماهه از حق تماس و ملاقات خانواده

۱۵ دی ۱۴۰۳ کانون حقوق بشر ایران

کانون حقوق بشر ایران، شنبه ۱۵ دی‌ماه ۱۴۰۳ – زندانی سیاسی سکینه پروانه از شهریور ۱۴۰۳، بیش از ۴ماه است که از حق تماس تلفنی با خانواده محروم است. این محرومیت به موجب بخشنامه‌ای است که از طرف قاضی به او ابلاغ و اجرا شده است. این زندانی سیاسی که هم اکنون در بند زنان اوین محبوس است، به محرومیت خود اعتراض داشته و بارها اعتراض خود را اعلام کرده است. این اقدام پس از آن انجام شد که در اردیبهشت ۱۴۰۳، سکینه پروانه، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، در اعتراض به شرایط موجود و همدردی با خانواده‌هایی که فرزندانشان را در جریان اعتراضات ۱۴۰۱ از دست داده‌اند، دست به اعتصاب غذا زد. محرومیت وی از ۲۴شهریور‌ماه ۱۴۰۳ آغاز شده و تا کنون هم ادامه دارد.

در باره زندانی سیاسی سکینه پروانه : زندانی سیاسی سکینه پروانه اهل قوچان، آخرین‌ بار در روز سه شنبه ۱۶ اسفندماه ۱۴۰۲، در تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. او پس از ۴سال زندان، در تاریخ ۲۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، از زندان وکیل آباد مشهد آزاد شده بود.

۱۴۰۳-۱۰-۱۵

زن دندانپزشک در تهران پس از ضرب و شتم بازداشت شد

۱۲ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – فرزانه محمدی پارسا، دندانپزشک ساکن تهران توسط نیروهای امنیتی در این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فرزانه محمدی پارسا، دندانپزشک در تهران بازداشت شد. بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، خانم پارسا روز چهارشنبه ۵ دی ماه توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود همراه با ضرب و شتم بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. یک منبع مطلع ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: بازداشت خانم پارسا در حالی صورت گرفته است که وی پیشتر به دلایل مرتبط با حجاب و نوشتن مطالبی در زمینه عدم شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران، بازداشت و پس از اخذ تعهد آزاد شده بودند. تاکنون از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.

مریم جلیلوند فرد، روزنامه نگار در دادسرای شیراز تفهیم اتهام شد

۱۳ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – روز جاری، ‫مریم جلیلوند فرد، روزنامه نگار حوزه میراث فرهنگی به شعبه ۲۲ بازپرسی دادسرای ناحیه دو شیراز احضار و تفهیم اتهام شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳، مریم جلیلوند فرد، روزنامه نگار در دادسرای شیراز تفهیم اتهام شد. خانم جلیلوند فرد پس از حضور در شعبه ۲۲ بازپرسی دادسرای ناحیه دو شیراز در خصوص اتهاماتی همچون نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی تفهیم اتهام شده است. بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، این پرونده که با شکایت رئیس انجمن مرمتگران استان فارس علیه این روزنامه نگار گشوده شده است. همچنین انتشار مطالبی در فضای مجازی (طرح یک پرسش درباره قراردادهای مرمتی انجمن مرمت استان فارس با اداره میراث فرهنگی این استان) از مصادیق اتهام مطروحه علیه وی عنوان شده است. مریم جلیلوند فرد روزنامه نگار حوزه میراث فرهنگی است. گزارش های او در ماه های گذشته از قبیل وضعیت بافت تاریخی شیراز، عبور مترو از حافظیه و پیگیری توقف معدن کوه رحمت تخت جمشید موجب شد که فعالیت برخی از این پروژه ها متوقف شود.

زندان کچویی کرج؛ مریم جلال حسینی از رسیدگی پزشکی محروم مانده است

۱۳ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – مریم جلال حسینی، زندانی سیاسی محبوس در زندان کچویی کرج که از مشکلات جسمانی رنج می‎برد، از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده است. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مریم جلال حسینی از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده است. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “مریم از مشکلات گوارشی و دهان و دندان رنج می‎برد و بیش از یک سال است که درخواست وی مبنی بر رسیدگی به دندان‌هایش، رد می‌شود. در خصوص مشکلات گوارشی این زندانی، پزشک زندان تنها به تجویز شربت بسنده می‌کند که این دارو با توجه به وضعیت خانم جلال حسینی، کافی نیست.” مریم جلال حسینی اوایل شهریورماه سال گذشته، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و نهایتا در تاریخ ۶ شهریورماه، به زندان کچویی کرج منتقل شد. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات وی در تاریخ ۱۳ دی ۱۴۰۲، در شعبه اول دادگاه انقلاب کرج به ریاست قاضی سید موسی آصف الحسینی، برگزار شد. وی مدتی بعد توسط شعبه مذکور از بابت اتهاماتی همچون “اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر به قصد برهم‌ زدن امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام، توهین به رهبری و تشکیل گروه با هدف بر هم زدن امنیت کشور” به شش سال زندان و دو سال تبعید به شهرستان ایلام محکوم شد. مریم جلال حسینی پیش از این نیز سابقه بازداشت و برخوردهای قضایی را داشته است.

تداوم بازداشت و بلاتکلیفی معصومه عسگری در زندان اوین

۱۴ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – معصومه (عسکری) عسگری، متهم سیاسی بیش از ۱۶۰ روز که بازداشت شده و کماکان به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین به‌سر می‌برد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، معصومه (عسکری) عسگری، متهم سیاسی، ۵۵ ساله در بازداشت به‌سر می‌برد. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این متهم سیاسی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “پنج ماه است که از بازداشت خانم عسگری می‌گذرد. او با اتهاماتی از جمله تبلیغ در قالب همکاری با گروه‌های ضد نظام و عضویت در گروه‌های مخالف نظام مواجه شده است. اما پرونده قضایی او همچنان در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد و تاکنون زمانی برای رسیدگی به اتهاماتش تعیین نشده است.” بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، این متهم سیاسی با وضعیت روحی نامساعدی مواجه است و خانواده او پرونده پزشکی وی را به دادگاه مذکور ارائه کرده‌اند.معصومه (عسکری) عسگری در مردادماه سال جاری، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. او نهایتاً پس از دو ماه بازجویی در یکی از سلول‌های انفرادی بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین، در تاریخ ۴ مهرماه، به بند زنان این زندان منتقل شده است. پیتشر یک منبع مطلع به هرانا گفته بود: “مدارک پزشکی وی که در اختیار مقامات قضایی و بهداری زندان قرار گرفته، نشان‌دهنده ابتلای او به اختلال دوقطبی و عدم ثبات روانی است.” معصومه (عسکری) عسگری، ۵۵ ساله، معلم بازنشسته و تنها سرپرست پسر ۲۰ ساله اش است که پیش از این نیز از بابت فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.

تفکر پشت قانون حجاب و عفاف؛ عملیات ساخت قفس از وطن

۱۴ دی ۱۴۰۳ ایران وایر

سال‌ها است رهبر جمهوری اسلامی استراتژی دیرپای تغییر سبک زندگی مردم را پیش پای نهادهای فرهنگی خود گذاشته و همواره بر آن تاکید داشته است. به زعم او، «دشمن» راهبرد اصلی خود را بر تغییر سبک زندگی مردم و تغییر باورهای آن‌ها متمرکز کرده، چرا که واقعیت‌های زندگی بر فکر، دل، روح انسان، مخاطبان و معاشرانش اثر می‌گذارند.  تغییر و تحول در روحیات و خلقیات، فرایند اصلاح و تغییر حاکمیت را رقم می‌زند و لابد علت خیزش «مهسا(ژینا) امینی» و اعتراضات گسترده مردم و همه ناکامی‌های دومینووار نظام ناشی از همین تغییر نگرش‌ها و شناخت‌ها است که به دنبال تغییر سبک زندگی آن‌ها و به واسطه توطئه «دشمنان» به وجود آمده‌اند. پس، از آن‌جا که سبک زندگی راهبردی برای تغییر نگرش‌ها و باورها است، حاکمیت باید آن را متناسب با ایدئولوژی و اهداف خود سامان دهد. به عبارت روشن‌تر، حفظ نظام در گرو تغییر سبک زندگی مردم است: «سبک زندگی بخشی از هدایت‌گری و استقلال فرهنگی است که پرداختن به این موضوع نسبت به هدایت‌گری سیاسی مهم‌تر و اساسی‌تر است.»  از جمله تلاش‌های بی‌وقفه حاکمیت، تدوین نقشه مهندسی فرهنگی کشور برای فرهنگ‌سازی و تغییر سبک زندگی بوده است. خامنه‌ای ۱۵ آذر ۱۴۰۱ در دیدار با اعضای «شورای انقلاب فرهنگی» گفت: «اگر ما بتوانیم مهندسی فرهنگی را به معنای واقعی کلمه انجام بدهیم، می‌توانیم گزاره‌های غلط را از فضای جامعه برطرف کنیم.»  فرهنگ اما مصنوعی نیست که به شورای عالی انقلاب فرهنگی سفارش داده شود. فرهنگ در بستر یک سرزمین، تاریخ، زبان، ادبیات، هنر، مذهب، اقتصاد، روابط اجتماعی، ارتباط‌های جهانی و دانش و اطلاعات پدید می‌آید. همین فرهنگ، شیوه زندگی، نوع تعاملات، سلایق، هنر، مناسبات اجتماعی، سیاست‌ورزی و رابطه با حاکمیت را هم تعیین می‌کند. در ساختار فکری مسوولان جمهوری اسلامی، همه چیز را همیشه می‌توان با زور و سرکوب به دست آورد. اگر نقشه مهندسی «انقلاب فرهنگی» و انواع و اقسام سیاست‌های خرد و کلان آن‌ها عقیم و بی‌ثمر مانده‌اند، باید با مردم، با زور، اجبار و خشونت بیشتری سخن گفت و گلوی آن‌ها را آن قدر فشار داد که یا به سبک زندگی «خانواده‌محور اسلامی» و «حجاب و عفاف» مقدر تمکین کنند یا به فنا روند!  بدین‌سان، «قانون حجاب و عفاف» به مثابه یک نقشه نوین مهندسی اجتماعی خشن و موحش، البته درهم‌ ریخته، آشوب‌ زده و بی‌سامان، (همچنان که این‌ها از ماهیت آن سرچشمه می‌گیرند) در سپهر سیاسی و اجتماعی ایران ظاهر شده است. این قانون کمر به ساخت یک کره شمالی در سرزمین ایران بسته که اتفاقاً سبک زندگی مردم آن بر نافرمانی و سرپیچی از زور استوار است.

۱۴۰۳-۱۰-۱۴

منازل سه شهروند بهائی در اصفهان تفتیش شد

۱۲ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – بامداد روز گذشته ۱۱ دی ماه، منازل ندا بهین‌آئین، الهام موقن و میترا رحمانی، شهروندان بهائی ساکن اصفهان توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳، منزل سه شهروند بهائی در اصفهان مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت. بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، بیش از ۱۰ تن از ماموران امنیتی بامداد روز سه شنبه به منازل ندا بهین‌آئین و الهام موقن وارد شدند و پس از تفتیش کامل منازل آنها، شماری از کتب دینی، کارت های شناسایی و لوازم الکترونیکی از جمله تبلت، تلفن همراه و لپ تاپ این شهروندان را ضبط کردند. ماموران امنیتی سپس به منزل میترا رحمانی که در یکی دیگر از واحد های این ساختمان سکونت داشته رفتنه و ضمن تفتیش منزل وی، شماری از وسایل شخصی و تلفن همراه او را ضبط کردند. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروندان ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “پس از تفتیش منازل این شهروندان بهائی، آنها به اداره اطلاعات اصفهان احضار شدند.” الهام موقن، شهروند بهایی ساکن اصفهان پیش از این نیز سابقه بازداشت و برخورد قضایی را دارد. بر اساس آماربرداری سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران طی بازه زمانی ۱ ژانویه ۲۰۲۴ تا ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴، در رسته حقوق اقلیت های مذهبی و دینی، ۱۵۷ گزارش توسط نهاد آمار به ثبت رسیده است که بهائیان با ۶۷.۵۴% سهم از گزارشات در صدر دیده بانی گزارشگران حقوق بشر قرار گرفتند. شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد. بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

زنان در سایه تبعیض؛ راه‌حل‌های جبرانی مهرانگیز کار برای قوانین زن‌ستیز

۱۲ دی ۱۴۰۳ ایران وایر

مهرانگیز کار»، حقوق‌دان  برجسته ایرانی که سال‌ها در زمینه آگاهی‌بخشی در حوزه حقوق‌بشر و حقوق زنان تلاش کرده است، به‌تازگی در کتابی با عنوان «زنان در سایه تبعیض، شناخت برخی راه‌های قانونی از دل قوانین زن‌‌ستیز»، به آموزش شیوه‌های جبرانی برای مواجهه زنان با قوانین ناعادلانه و زن‌ستیزانه جمهوری اسلامی پرداخته است. او در این کتاب که در «ایران‌وایر» منتشر شده، تلاش کرده با استفاده از نظرات کارشناسی زنان را ترغیب کند تا از کمترین ظرفیت‌های مثبتی که در قوانین وجود دارد، به نفع خود استفاده کنند. در اولین صفحه این کتاب آمده است: «آگاهی بر قوانین تبعیض‌آمیز، پیش‌زمینه تغییر است.»  مهرانگیز کار، حقوق‌دان برجسته، در آخرین کتابی که نوشته، به مساله مواجهه زنان با قوانین تبعیض‌آمیز جمهوری اسلامی پرداخته است. او در این کتاب که در ایران‌وایر منتشر شده است، به زنان آموزش می‌دهد چگونه از اندک روزنه‌هایی که  در قوانین ضد زن  جمهوری اسلامی وجود دارد، به نفع خود استفاده کنند. به‌عنوان مثال، به زنان آموزش می‌دهد در شرایطی که مورد تجاوز یا خشونت جنسی قرار گرفتند چه کارهایی انجام دهند تا بتوانند ادعای خود را به اثبات برسانند، یا در مورد قانون تبعیض آمیز ارث زنان چه راهی برای حفظ خانه مسکونی در صورت فوت همسر دارند. البته مهرانگیز کار در مقدمه کتاب توضیح داده که آموزش‌های مندرج در این کتاب به معنای پذیرش وضع موجود نیست و زنان ایرانی تغییر وسیع در قانون‌گذاری مبتنی‌بر موازین جهانی حقوق بشر را به‌صورت جدی مطالبه می‌کنند. با‌این‌حال، همان‌طور که در مقدمه کتاب نیز آمده، با آموزش شیوه‌های جبرانی، زنان تا پیش از گذار سیاسی به‌سوی تغییر، می‌توانند زندگی خود را با آگاهی بیشتری سامان دهند.

نیلوفر حامدی و الهه محمدی با وثیقه آزاد هستند

۱۲ دی ۱۴۰۳ رکنا

حوادث رکنا: اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری امروز در پاسخ به سوال خبرنگار رکنا درباره آخرین وضعیت نیلوفر حامدی و الهه محمدی خبرنگاران بازداشتی گفت: این دو نفر با وثیقه آزاد هستند و عفو آنها در نوبت رسیدگی است. اصغر جهانگیر در پاسخ به سوال خبرنگار رکنا، درباره امکان آزادی نیلوفر حامدی و الهه محمدی با عفو،  گفت: این دو نفر در حال حاضر بازداشت نیستند. آن‌ها قبلاً از زندان خارج شدند و الان هم در خارج از زندان به سر می‌برند؛ لذا بحث آزادیشان در پرسش، دقیق نیست. پس از موافقت ریاست قوه برای ارجاع پرونده این دو نفر به کمیسیون عفو، مراتب در دادگستری استان تهران پیگیری و در کمیسیون عفو استانی بررسی شده و با نظر موافق به کمیسیون عفو مرکزی ارسال شده است. به محض اینکه رسیدگی صورت گرفت و تصمیمی گرفته شد اطلاع رسانی خواهد شد. به گزارش رکنا، به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، موضوع پرونده خانم‌های الهه محمدی و نیلوفر حامدی دو محکوم امنیتی چند‌ی پیش به یکی از موضوعات مورد بحث در رسانه‌ها تبدیل شد.  با اعلام اجرای احکام الهه محمدی و نیلوفر حامدی تلاش‌هایی از سوی محکومین و وکلایشان برای تعویق اجرا و یا عفو محکومین صورت گرفت. در یکی از اقدامات صورت گرفته خانم‌ها محمدی و حامدی در نامه‌ای که به رئیس قوه قضاییه نوشته‌اند ضمن ابراز ندامت از رفتار گذشته‌شان متعهد شده‌اند مانند زمان پس از آزادی موقتشان از زندان (ماههای گذشته) هیچ رفتار خلاف قانونی مرتکب نشده و نسبت به اقداماتشان در سال‌های گذشته که منجر به صدور حکم محکومیت برای آنان شد نیز ابراز پشیمانی کردند. نامه ابراز ندامت و پشیمانی خانم‌ها الهه محمدی و نیلوفر حامدی برای بررسی بیشتر و‌ تصمیم‌گیری قضایی اخذ شده و در دست بررسی است.

 

تهران؛ محکومیت غزل مرزبان جورشری نوکیش مسیحی به حبس و شلاق

۱۲ دی ۱۴۰۳ هه نگاو

غزل مرزبان جورشری، نوکیش مسیحی گیلک محبوس در زندان اوین تهران توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران از بابت “عدم رعایت حجاب اجباری” به تحمل شش ماه حبس  و حکم غیرانسانی ٧٤ ضربه شلاق محکوم شد. بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، اخیراً غزل مرزبان، نوکیش مسیحی ۴۱ ساله اهل لشت‌نشا از توابع استان گیلان توسط شعبه ٢٦ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی “ایمان افشاری” بابت اتهامات “تبلیغ علیه نظام” و “حضور در انظار عمومی بدون رعایت حجاب” به شش ماه حبس و ٧٤ ضربه شلاق محکوم شد. به گفته منابع آگاه، یک سوم از این مدت محکومیت حبس اجرا می‌شود و مابقی آن تحت نظارت و همراه با ممنوعیت استفاده از تلفن برای مدت ۵ سال به حالت تعلیق درخواهد آمد. پیشتر هه‌نگاو در گزارشی نوشت که این نوکیش مسیحی از روز یکشنبه ۲ دی‌ماه ۱۴۰۳ (۲۲ دسامبر ۲۰۲۴)، دست به اعتصاب غذا زده است که این اقدام وی برای مدت یک هفته ادامه داشت. غزل مرزبان ۱۵ آبان‌ماه ۱۴۰۳ (۵ نوامبر ۲۰۲۴)، توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در تهران بازداشت و پس از دو روز بازداشت در بازداشتگاه وزرا به بند زنان اوین منتقل شد.  قابل ذکر است که، این نوکیش مسیحی محبوس در زندان اوین در حین بازداشت‌ از ناحیه‌ی دنده‌ها دچار آسیب‌دیدگی شدید شده بود.

تینا دلجو، پرونده‌های پیاپی برای ادامه بازداشت و فشارهای سیاسی

۱۲ دی ۱۴۰۳ کانون حقوق بشر ایران

 تینا دلجو، فعال سیاسی و اجتماعی ساکن رشت ، مدرس دانشگاه و تحصیل کرده رشته علوم‌سیاسی ، در سال‌های اخیر با احکام قضائی متعددی مواجه شده است. وی در تابستان ۱۴۰۲، بازداشت شد. در صبح دوشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲، با حکم ۹ ماه حبس به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، به زندان لاکان رشت منتقل گردید و ۴۰ روز در آنجا محبوس بود. سپس با پابند الکترونیکی آزاد شد.  جلسه دادگاه وی درآبان ماه ۱۴۰۲ تنها پس از پنج دقیقه پایان یافت. حکم پابند الکترونیکی وی در تاریخ ۳۰ مهر ۱۴۰۳به پایان رسید. با این حال، در ۷ آبان ۱۴۰۳، بدون توجه به پایان مدت پابند، اجرای حکم دوم وی آغاز شد. پنجشنبه، ۶ دی ۱۴۰۳، مأموران امنیتی مجددا و بدون اطلاع قبلی به منزل شخصی تینا دلجو ریختند و خانه را مورد تفتیش قرار دادند. در حال حاضر، پرونده‌ جدیدی برای وی تشکیل شده است . باید دوباره  خود را به زندان لاکان رشت معرفی کند. این سومین پرونده است که برای تینا دلجو تشکیل می‌شود. این روند فشارهای مستمر بر زنان فعال، نشانه نقض حقوق بشر و حقوق زنان در ایران است. اراده زنان آزاده ایرانی برای نیل به آزادی و حقوق بشر و عدالت اجتماعی خلل ناپذیر است.

۱۴۰۳-۱۰-۱۳

منازل سه شهروند بهائی در اصفهان تفتیش شد

۱۲ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – بامداد روز گذشته ۱۱ دی ماه، منازل ندا بهین‌آئین، الهام موقن و میترا رحمانی، شهروندان بهائی ساکن اصفهان توسط نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفت. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳، منزل سه شهروند بهائی در اصفهان مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت. بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، بیش از ۱۰ تن از ماموران امنیتی بامداد روز سه شنبه به منازل ندا بهین‌آئین و الهام موقن وارد شدند و پس از تفتیش کامل منازل آنها، شماری از کتب دینی، کارت های شناسایی و لوازم الکترونیکی از جمله تبلت، تلفن همراه و لپ تاپ این شهروندان را ضبط کردند. ماموران امنیتی سپس به منزل میترا رحمانی که در یکی دیگر از واحد های این ساختمان سکونت داشته رفتنه و ضمن تفتیش منزل وی، شماری از وسایل شخصی و تلفن همراه او را ضبط کردند. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروندان ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “پس از تفتیش منازل این شهروندان بهائی، آنها به اداره اطلاعات اصفهان احضار شدند.” الهام موقن، شهروند بهایی ساکن اصفهان پیش از این نیز سابقه بازداشت و برخورد قضایی را دارد. بر اساس آماربرداری سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران طی بازه زمانی ۱ ژانویه ۲۰۲۴ تا ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴، در رسته حقوق اقلیت های مذهبی و دینی، ۱۵۷ گزارش توسط نهاد آمار به ثبت رسیده است که بهائیان با ۶۷.۵۴% سهم از گزارشات در صدر دیده بانی گزارشگران حقوق بشر قرار گرفتند. شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد. بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

زنان در سایه تبعیض؛ راه‌حل‌های جبرانی مهرانگیز کار برای قوانین زن‌ستیز

۱۲ دی ۱۴۰۳ ایران وایر

مهرانگیز کار»، حقوق‌دان  برجسته ایرانی که سال‌ها در زمینه آگاهی‌بخشی در حوزه حقوق‌بشر و حقوق زنان تلاش کرده است، به‌تازگی در کتابی با عنوان «زنان در سایه تبعیض، شناخت برخی راه‌های قانونی از دل قوانین زن‌‌ستیز»، به آموزش شیوه‌های جبرانی برای مواجهه زنان با قوانین ناعادلانه و زن‌ستیزانه جمهوری اسلامی پرداخته است. او در این کتاب که در «ایران‌وایر» منتشر شده، تلاش کرده با استفاده از نظرات کارشناسی زنان را ترغیب کند تا از کمترین ظرفیت‌های مثبتی که در قوانین وجود دارد، به نفع خود استفاده کنند. در اولین صفحه این کتاب آمده است: «آگاهی بر قوانین تبعیض‌آمیز، پیش‌زمینه تغییر است.»  مهرانگیز کار، حقوق‌دان برجسته، در آخرین کتابی که نوشته، به مساله مواجهه زنان با قوانین تبعیض‌آمیز جمهوری اسلامی پرداخته است. او در این کتاب که در ایران‌وایر منتشر شده است، به زنان آموزش می‌دهد چگونه از اندک روزنه‌هایی که  در قوانین ضد زن  جمهوری اسلامی وجود دارد، به نفع خود استفاده کنند. به‌عنوان مثال، به زنان آموزش می‌دهد در شرایطی که مورد تجاوز یا خشونت جنسی قرار گرفتند چه کارهایی انجام دهند تا بتوانند ادعای خود را به اثبات برسانند، یا در مورد قانون تبعیض آمیز ارث زنان چه راهی برای حفظ خانه مسکونی در صورت فوت همسر دارند. البته مهرانگیز کار در مقدمه کتاب توضیح داده که آموزش‌های مندرج در این کتاب به معنای پذیرش وضع موجود نیست و زنان ایرانی تغییر وسیع در قانون‌گذاری مبتنی‌بر موازین جهانی حقوق بشر را به‌صورت جدی مطالبه می‌کنند. با‌این‌حال، همان‌طور که در مقدمه کتاب نیز آمده، با آموزش شیوه‌های جبرانی، زنان تا پیش از گذار سیاسی به‌سوی تغییر، می‌توانند زندگی خود را با آگاهی بیشتری سامان دهند.

نیلوفر حامدی و الهه محمدی با وثیقه آزاد هستند

۱۲ دی ۱۴۰۳ رکنا

حوادث رکنا: اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری امروز در پاسخ به سوال خبرنگار رکنا درباره آخرین وضعیت نیلوفر حامدی و الهه محمدی خبرنگاران بازداشتی گفت: این دو نفر با وثیقه آزاد هستند و عفو آنها در نوبت رسیدگی است. اصغر جهانگیر در پاسخ به سوال خبرنگار رکنا، درباره امکان آزادی نیلوفر حامدی و الهه محمدی با عفو،  گفت: این دو نفر در حال حاضر بازداشت نیستند. آن‌ها قبلاً از زندان خارج شدند و الان هم در خارج از زندان به سر می‌برند؛ لذا بحث آزادیشان در پرسش، دقیق نیست. پس از موافقت ریاست قوه برای ارجاع پرونده این دو نفر به کمیسیون عفو، مراتب در دادگستری استان تهران پیگیری و در کمیسیون عفو استانی بررسی شده و با نظر موافق به کمیسیون عفو مرکزی ارسال شده است. به محض اینکه رسیدگی صورت گرفت و تصمیمی گرفته شد اطلاع رسانی خواهد شد. به گزارش رکنا، به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، موضوع پرونده خانم‌های الهه محمدی و نیلوفر حامدی دو محکوم امنیتی چند‌ی پیش به یکی از موضوعات مورد بحث در رسانه‌ها تبدیل شد.  با اعلام اجرای احکام الهه محمدی و نیلوفر حامدی تلاش‌هایی از سوی محکومین و وکلایشان برای تعویق اجرا و یا عفو محکومین صورت گرفت. در یکی از اقدامات صورت گرفته خانم‌ها محمدی و حامدی در نامه‌ای که به رئیس قوه قضاییه نوشته‌اند ضمن ابراز ندامت از رفتار گذشته‌شان متعهد شده‌اند مانند زمان پس از آزادی موقتشان از زندان (ماههای گذشته) هیچ رفتار خلاف قانونی مرتکب نشده و نسبت به اقداماتشان در سال‌های گذشته که منجر به صدور حکم محکومیت برای آنان شد نیز ابراز پشیمانی کردند. نامه ابراز ندامت و پشیمانی خانم‌ها الهه محمدی و نیلوفر حامدی برای بررسی بیشتر و‌ تصمیم‌گیری قضایی اخذ شده و در دست بررسی است.

 

تهران؛ محکومیت غزل مرزبان جورشری نوکیش مسیحی به حبس و شلاق

۱۲ دی ۱۴۰۳ هه نگاو

غزل مرزبان جورشری، نوکیش مسیحی گیلک محبوس در زندان اوین تهران توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران از بابت “عدم رعایت حجاب اجباری” به تحمل شش ماه حبس  و حکم غیرانسانی ٧٤ ضربه شلاق محکوم شد. بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، اخیراً غزل مرزبان، نوکیش مسیحی ۴۱ ساله اهل لشت‌نشا از توابع استان گیلان توسط شعبه ٢٦ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی “ایمان افشاری” بابت اتهامات “تبلیغ علیه نظام” و “حضور در انظار عمومی بدون رعایت حجاب” به شش ماه حبس و ٧٤ ضربه شلاق محکوم شد. به گفته منابع آگاه، یک سوم از این مدت محکومیت حبس اجرا می‌شود و مابقی آن تحت نظارت و همراه با ممنوعیت استفاده از تلفن برای مدت ۵ سال به حالت تعلیق درخواهد آمد. پیشتر هه‌نگاو در گزارشی نوشت که این نوکیش مسیحی از روز یکشنبه ۲ دی‌ماه ۱۴۰۳ (۲۲ دسامبر ۲۰۲۴)، دست به اعتصاب غذا زده است که این اقدام وی برای مدت یک هفته ادامه داشت. غزل مرزبان ۱۵ آبان‌ماه ۱۴۰۳ (۵ نوامبر ۲۰۲۴)، توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در تهران بازداشت و پس از دو روز بازداشت در بازداشتگاه وزرا به بند زنان اوین منتقل شد.  قابل ذکر است که، این نوکیش مسیحی محبوس در زندان اوین در حین بازداشت‌ از ناحیه‌ی دنده‌ها دچار آسیب‌دیدگی شدید شده بود.

تینا دلجو، پرونده‌های پیاپی برای ادامه بازداشت و فشارهای سیاسی

۱۲ دی ۱۴۰۳ کانون حقوق بشر ایران

 تینا دلجو، فعال سیاسی و اجتماعی ساکن رشت ، مدرس دانشگاه و تحصیل کرده رشته علوم‌سیاسی ، در سال‌های اخیر با احکام قضائی متعددی مواجه شده است. وی در تابستان ۱۴۰۲، بازداشت شد. در صبح دوشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲، با حکم ۹ ماه حبس به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، به زندان لاکان رشت منتقل گردید و ۴۰ روز در آنجا محبوس بود. سپس با پابند الکترونیکی آزاد شد.  جلسه دادگاه وی درآبان ماه ۱۴۰۲ تنها پس از پنج دقیقه پایان یافت. حکم پابند الکترونیکی وی در تاریخ ۳۰ مهر ۱۴۰۳به پایان رسید. با این حال، در ۷ آبان ۱۴۰۳، بدون توجه به پایان مدت پابند، اجرای حکم دوم وی آغاز شد. پنجشنبه، ۶ دی ۱۴۰۳، مأموران امنیتی مجددا و بدون اطلاع قبلی به منزل شخصی تینا دلجو ریختند و خانه را مورد تفتیش قرار دادند. در حال حاضر، پرونده‌ جدیدی برای وی تشکیل شده است . باید دوباره  خود را به زندان لاکان رشت معرفی کند. این سومین پرونده است که برای تینا دلجو تشکیل می‌شود. این روند فشارهای مستمر بر زنان فعال، نشانه نقض حقوق بشر و حقوق زنان در ایران است. اراده زنان آزاده ایرانی برای نیل به آزادی و حقوق بشر و عدالت اجتماعی خلل ناپذیر است.

۱۴۰۳-۱۰-۱۲

وزارت ارشاد: خبرنگار ایتالیایی به اتهام نقض قوانین جمهوری اسلامی ایران بازداشت شده است

۱۰ دی ۱۴۰۳ بی بی سی

دولت ایران بازداشت چچیلیا سالا، خبرنگار ایتالیایی را تایید کرد. اداره‌ کل رسانه‌های خارجی وزارت فرهنگ و ارشاد امروز گفت چچیلیا سالا «به اتهام نقض قوانین جمهوری اسلامی ایران» ۲۹ آذر ۱۴۰۳ «بازداشت» شده است.

به گزارش ایرنا، خانم سالا با ویزای روزنامه‌نگاری وارد ایران شده بود و پرونده‌اش در مرحله تحقیقات است. طبق اطلاعیه وزارت ارشاد، این بازداشت «با رعایت مقررات» انجام شده و او با خانواده‌اش تلفنی صحبت کرده و سفارت ایتالیا هم از وضعیت‌اش مطلع شده است. نسرین ستوده، وکیل فعال حقوق بشر و از زندانیان سیاسی پیشین، در گفتگو با روزنامه ایتالیایی کوریره دلاسرا بازداشت خانم سالا را محکوم کرد: «روزنامه‌نگاری نه جرم است و نه ابزار معامله. بازداشت سالا شرم‌آور است و همه کشورها باید برای آزادی او و دیگر خبرنگاران زندانی متحد شوند.» خانم ستوده با تحسین شجاعت خانم سالا برای تهیه گزارش در ایران گفت: «او جسارت داشت به ایران بیاید و جهانیان را از واقعیت‌های تلخی که ایرانیان در آن زندگی می‌کنند، آگاه کند. این اقدام او قابل ستایش است و نشان‌دهنده تعهد او به آزادی و حقیقت است.» خانم ستوده که خود تجربه زندان اوین را دارد، شرایط این زندان را بسیار سخت توصیف کرد: «بی‌عدالتی و انزوای زندان می‌تواند انسان را نابود کند، اما مقاومت و امید، تنها راه مقابله است. من و هم‌بندانم تلاش می‌کردیم با نقض قوانین، مانند حجاب اجباری، در برابر این بی‌عدالتی بایستیم.» آنتونیو تایانی، وزیر امور خارجه ایتالیا گفته است: پرونده چچیلیا سالا در ایران «پیچیده» است. مذاکره برای آزادی خانم سالا ادامه دارد: «سفارت ایتالیا به‌طور مداوم در حال پیگیری وضعیت او است و تمام تلاش‌ها برای بازگرداندن او انجام خواهد شد». بازداشت شهروندان خارجی در ایران از جمله روزنامه‌نگاران و خبرنگاران که اغلب به‌عنوان ابزاری برای فشارهای دیپلماتیک استفاده می‌شود، سابقه طولانی دارد؛ از رکسانا صابری، روزنامه‌نگارایرانی-آمریکایی که در سال ۲۰۰۹، ۱۰۰ روز بازداشت بود، تا جیسون رضاییان، خبرنگار واشنگتن‌پست که بیش از ۵۴۰ روز در حبس به سر برد.

روایت رنج «دختر بودن»؛ ادامه مداوای هستی حسین‌پناهی در آلمان

۱۱ دی ۱۴۰۳ صدای آمریکا

هستی حسین‌پناهی، دانش‌آموز آسیب‌دیده در جریان خیزش ۱۴۰۱ که هم‌اکنون در آلمان تحت مداوا است، بار دیگر تحت عمل جراحی قرار گرفت. مادر او روز دوشنبه ۱۰ دی‌ماه با اعلام این خبر و انتشار تصویری از هستی بر روی تخت بیمارستان با موهای بافته‌شده‌ای که برای جراحی قیچی شده‌اند، نوشت: «به جرم دختر بودن.» هستی حسین‌پناهی، دختری اهل دهگلان کردستان است که در زمان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ تنها ۱۶ سال داشت. او ۱۹ آبان ۱۴۰۱ در جریان سرکوب اعتراضات توسط ماموران جمهوری اسلامی، به کما رفت و ۵ ماه بعد در حالی به هوش آمد که قدرت تکلم و حرکت خود را از دست داده بود. برخی گزارش‌ها در آن زمان حکایت از آن داشت که «ماموران، هستی و چند دانش‌آموز دیگر را با باتوم» زده و هستی حسین‌پناهی در حالی که سعی داشت فرار کند، متوجه شد «نیروهای امنیتی سرویس مدرسه‌اش را تعقیب می‌کنند» و به همین دلیل «خود را از ماشین در حال حرکت» به بیرون پرت کرد، که این اتفاق موجب شد به کما برود. این دانش‌آموز معترض به جمهوری اسلامی بعد از ماه‌ها تحمل فشار و تهدید، از یک سال قبل به همراه خانواده‌اش مجبور به ترک ایران شده و برای ادامه مداوا به آلمان رفته است. گزارش تحقیقی پایگاه داده‌های باز ایران نشان داد در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ایران دستکم ۵۳۷ معترض کشته شدند، که «۴۸ تن از آنها زن و ۶۸ تن از آنها کودکان زیر ۱۸ سال بودند.» سازمان عفو بین‌الملل شهریور ۱۴۰۲ و در آستانه سالگرد کشته‌شدن مهسا (ژینا) امینی در بیانیه‌ای با محکوم کردن مصونیت از مجازات مقامات حکومت ایران که در «سرکوب وحشیانه» اعتراضات دست دارند، بر ضرورت مقابله جامعه جهانی با این اقدامات تأکید کرد.

شریفه محمدی از زندان لاکان رشت به بیمارستان اعزام شد

۱۱ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – روز یکشنبه ۹ دی ماه، شریفه محمدی، فعال کارگری محبوس در زندان لاکان رشت، به بیمارستان خارج از زندان منتقل شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، شریفه محمدی، فعال کارگری به بیمارستان اعزام شد. خانم محمدی مدت زیادی است از عفونت ناخن انگشت پا رنج میبرد به طوری که این عفونت در حال سرایت به انگشتان دیگر بوده است. نهایتا این فعال کارگری روز یکشنبه ۹ دی ماه، جهت درمان از زندان لاکان رشت به بیمارستان خارج از زندان منتقل شده است. شریفه محمدی در تاریخ چهاردهم آذرماه ۱۴۰۲، توسط ماموران اداره اطلاعات در منزل شخصی خود بازداشت شد. خانم محمدی در تاریخ نهم دی ماه همان سال از زندان لاکان رشت به زندان سنندج منتقل شد. وی نهایتا پس از مدتی به این زندان بازگردانده شد. در اواخر آذرماه سال جاری، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات شریفه محمدی در شعبه دوم دادگاه انقلاب رشت برگزار شد. پیشتر پرونده قضایی خانم محمدی پس از نقض حکم اعدام در شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور، جهت رسیدگی مجدد به شعبه دوم دادگاه انقلاب رشت ارجاع داده شده بود. شریفه محمدی در تاریخ ۱۴ تیرماه امسال، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب رشت از بابت اتهام “بغی” به اعدام محکوم شده بود. صدور حکم اعدام علیه این فعال کارگری زن، واکنش های گسترده ای را به همراه داشت. جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات شریفه محمدی در تاریخ نوزدهم خردادماه ۱۴۰۳، در شعبه مذکور از بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام، اقدام علیه امنیتی ملی و بغی از طریق عضویت در یکی از گروه های اپوزیسیون برگزار شد. خانم محمدی پیشتر در شعبه چهارم بازپرسی دادسرای رشت به ریاست بازپرس آقای رجبی از بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام، اقدام علیه امنیتی ملی و بغی از طریق عضویت در یکی از گروه های اپوزیسیون مورد تفهیم اتهام قرار گرفته بود. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این فعال کارگری پیشتر به هرانا گفته بود: “شریفه تا سال ۱۳۹۲ عضو انجمن تشکل های کارگری بوده و این انجمن هیچ ارتباطی با گروه کومله ندارد که وی را از بابت عضویت در این گروه به بغی متهم کردند.”

مجید رضایی و فریبا فریدونی به دادسرا احضار شدند

۱۱ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – مجید رضایی و فریبا فریدونی، فعالان مدنی با دریافت ابلاغیه‌ای به شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان خمین احضار شدند. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مجید رضایی و فریبا فریدونی احضار شدند. بر اساس احضاریه ای که در تاریخ ۱۰ دی ماه، توسط شعبه سوم دادیاری دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان خمین صادر و به آنان ابلاغ شده، از این زوج خواسته شده تا ظرف مدت پنج روز از زمان درج احضاریه در سامانه ابلاغ، جهت دفاع از اتهامات توهین به رهبری و حضور زنان در معابر و انظار عمومی بدون حجاب شرعی در این شعبه حاضر شوند. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زوج ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “چندی پیش یک فرد تحت عنوان “امر به معروف” در خصوص نوع پوشش خانم فریدونی مداخله کرد. این موضوع منجر به بروز درگیری میان آنها انجامید. سپس، آن فرد از خانم فریدونی فیلم‌برداری کرده و آنها را به پیگیری قضایی تهدید کرد.” مجید رضایی، فعال کارگری و فریبا فریدونی، فعال مدنی پیشتر نیز به واسطه فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت داشتنه اند.

پریدخت شجاعی، شهروند بهائی جهت تحمل حبس به زندان منتقل شد

۱۱ دی ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – پریدخت شجاعی باغینی، شهروند بهائی ساکن کرمان، برای تحمل دوران محکومیت حبس به زندان این شهر منتقل شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، پریدخت شجاعی باغینی، جهت تحمل حبس به زندان منتقل شد. براساس گزارشات دریافتی هرانا، خانم شجاعی روز دوشنبه ۱۰ دی جهت تحمل دوران ۲۵ ماه حبس خود، به زندان کرمان منتقل شده است. وی پیشتر جهت تحمل حبس احضار شده بود. پریدخت شجاعی در تیرماه سال ۱۴۰۲ به همراه شماری دیگر از بهائیان کرمان بازداشت و پس از مدتی با قرار تامین آزاد شد. اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروندان در تاریخ چهاردهم بهمن ۱۴۰۲ و دومین جلسه آنها در اوایل اردیبهشت ماه سال جاری برگزار شد و نهایتا این شهروندان به پرداخت جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند. پس از مدتی حکم صادره علیه خانم شجاعی در یک روند پرابهام نقض و وی با دریافت ابلاغیه ای از محکومیت خود به دو سال یک ماه حبس و پنج سال محرومیت از حقوق اجتماعی در دادگاه غیابی مطلع شد. در پی درخواست تجدیدنظر خواهی، این حکم در دادگاه تجدیدنظر نیز عینا تایید شد. بر اساس آماربرداری سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران طی بازه زمانی ۱ ژانویه ۲۰۲۴ تا ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴، در رسته حقوق اقلیت های مذهبی و دینی، ۱۵۷ گزارش توسط نهاد آمار به ثبت رسیده است که بهائیان با ۶۷.۵۴% سهم از گزارشات در صدر دیده بانی گزارشگران حقوق بشر قرار گرفتند. شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد. بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

سنندج؛ احضار و تشکیل پرونده برای هفت فعال کارگری و مدنی کُرد

۱۶ دی ۱۴۰۳ کردستان سوسن رازانی، سید خالد حسینی، اقبال شبانی، فردین میرکی، فرشید عبداللهی، شیث امانی و جمال اسدی، هفت فعال مدنی و کارگری ...