۱۴۰۳-۰۹-۲۱

تاخیر در اجرای قانون حجاب تکذیب شد؛ نماینده مجلس: حرف‌هایم قدیمی بود

۱۹ آذر ۱۴۰۳  ایران وایر

در پی انتشار گزارش‌هایی مبنی‌بر تاخیر در اجرای قانون جنجالی «عفاف و حجاب»، «اسماعیل سیاوشی»، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، اظهارات پیشین خود را تکذیب کرد و اعلام کرد این قانون طبق برنامه تا اواخر آذر ابلاغ خواهد شد. سیاوشی در واکنش به انتشار خبر تاخیر، گفته است: «انتشار اخباری به نقل از من درباره به تاخیر افتادن زمان اجرای قانون عفاف و حجاب، مربوط به چندین ماه قبل بود. اکنون موضوع تمام شده و قرار است اواخر آذر این قانون ابلاغ شود.» پیش‌تر سخنان سیاوشی درباره تصمیم شورای امنیت ملی مبنی بر به تاخیر انداختن اجرای این قانون به‌دلیل شرایط فعلی کشور در فضای رسانه‌ای منتشر شده بود، اما این عضو کمیسیون فرهنگی اکنون ادعا می‌کند که این تصمیم پیشین تغییر یافته است و اجرای قانون بدون تعویق انجام می‌شود. طرح «عفاف و حجاب» که واکنش‌های گسترده‌ای را در داخل و خارج از ایران برانگیخته، با انتقاد شدید فعالان مدنی و نهادهای حقوق‌بشری مواجه شده است. بسیاری از مخالفان این قانون، آن را ابزاری برای سرکوب آزادی‌های فردی، به‌ویژه حقوق زنان، توصیف کرده‌اند.انتشار این اظهارات متناقض بار دیگر نشان‌دهنده سردرگمی مقامات جمهوری اسلامی در مواجهه با نارضایتی‌های عمومی و بحران مشروعیتی است که قانون عفاف و حجاب در بطن جامعه ایجاد کرده است.

حکم ۱۵ شهروند بهائی توسط دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان صادر شد

۱۹ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – حکم ۱۵ شهروند بهائی ساکن بهارستان اصفهان توسط شعبه ۳۷ دادگاه تجدیدنظر این استان صادر شد. محکومیت حبس و جزائی نقدی مژگان پورشفیع اردستانی، نسرین خادمی قهقرخی، آزیتا رضوانی خواه، شعله آشوری، بشری مطهر، سارا شکیب، رویا آزادخوش، نوشین همت، شورانگیز بهامین، ساناز راسته، مریم خورسندی، فرخنده رضوان پی و فیروزه راستی نژاد عینا تایید شد. همچنین سمیرا شکیب و مژده بهامین به پرداخت جزای نقدی محکوم شدند و مجازات حبس آنها حذف شد. این شهروندان بهائی پیشتر در دادگاه بدوی هر یک به ۵ سال حبس و پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده بودند. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، حکم ۱۵ شهروند بهائی ساکن بهارستان اصفهان توسط دادگاه تجدیدنظر این استان صادر شد. بر اساس این حکم که در تاریخ ۳۰ آبان ماه توسط شعبه ۳۷ دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان صادر و اخیرا به وکلای این شهروندان بهائی ابلاغ شده است، مژگان پورشفیع اردستانی، نسرین خادمی قهقرخی، آزیتا رضوانی خواه، شعله آشوری، بشری مطهر، سارا شکیب، رویا آزادخوش، نوشین همت، شورانگیز بهامین، ساناز راسته، مریم خورسندی، فرخنده رضوان پی و فیروزه راستی نژاد، هر کدام به ۵ سال حبس، پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی، پنج سال محرومیت از خدمات اجتماعی و دو سال منع خروج از کشور محکوم شده اند. سمیرا شکیب و مژده بهامین نیز به پرداخت ۵۰ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شدند و مجازات حبس آن‌ها حذف شد. این ۱۵ شهروند بهائی زن اواخر اردیبهشت ماه سال جاری، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان از بابت اتهامات “تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی” و “مشارکت در انجام فعالیت تبلیغی و آموزشی انحرافی مغایر با شرع مقدس اسلام” هر کدام به ۵ سال حبس، پرداخت ۵۰ میلیون تومان جزای نقدی، پنج سال محرومیت از خدمات اجتماعی و دو سال منع خروج از کشور محکوم شده بودند. پرونده این شهروندان در شهریورماه همان سال به دادگاه تجدیدنظر ارسال شد. با این حال، پس از بررسی اولیه، دادگاه تجدیدنظر ایراداتی به حکم وارد کرد و پرونده را برای اصلاح به دادگاه انقلاب بازگرداند. در نهایت، جلسه بازبینی حکم در تاریخ ۴ مهر ۱۴۰۳ در شعبه اول دادگاه انقلاب اصفهان برگزار شد و پس از بررسی‌های مجدد، دادگاه تجدیدنظر حکم نهایی خود را صادر کرد. از میان این شهروندان رویا آزادخوش، آزیتا رضوانی خواه،سارا شکیب، ساناز راسته، شعله آشوری، شورانگیز بهامین، فیروزه راستی نژاد، مریم خورسندی، مژگان پورشفیع، نسرین خادمی و نوشین همت در سال ۱۴۰۰ بازداشت و پس از مدتی با تودیع وثیقه آزاد شدند. همچنین پیشتر منازل مژده بهامین، فرخنده رضوان پی، بشری مطهر و سمیرا شکیب مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفته بود. شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد. بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

زندان اوین؛ بلاتکلیفی معصومه عسگری به بیش از ۴ ماه رسید

۱۹ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – معصومه (عسکری) عسگری، متهم سیاسی ۵۵ ساله، بیش از چهار ماه است که بازداشت شده و به صورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری می‌شود.

پرونده این متهم سیاسی در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران در حال بررسی است. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، معصومه (عسکری) عسگری در بازداشت به سر می‌برد.بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، خانم عسگری مردادماه سال جاری، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. وی نهایتاً پس از دو ماه بازجویی در یکی از سلول‌های انفرادی بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین، در تاریخ چهارم مهرماه، به بند زنان این زندان منتقل شده است. یک منبع مطلع از وضعیت پرونده این متهم سیاسی ضمن تأیید این خبر به هرانا گفت: “معصومه با اتهاماتی از جمله تبلیغ در قالب همکاری با گروه‌های ضد نظام و عضویت در گروه‌های مخالف نظام مواجه شده است. اکنون پرونده او در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری در حال بررسی است. همچنین تاکنون دادگاهی برای او تشکیل نشده است.” به گفته این منبع مطلع، “مدارک پزشکی وی که در اختیار مقامات قضایی و بهداری زندان قرار گرفته، نشان‌دهنده ابتلای او به اختلال دوقطبی و عدم ثبات روانی است.” معصومه (عسکری) عسگری، ۵۵ ساله، معلم بازنشسته و تنها سرپرست پسر ۲۰ ساله اش است که پیش از این نیز از بابت فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.

برگزاری مراسم اولین سالگرد جان‌باختن دالیا اندام در سنندج

۱۹ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر

روز دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳، مراسم اولین سالگرد جانباختن «دالیا اندام» با حضور خانوادها، مادران دادخواه و‌ جمع زیادی از مردم سنندج در قطعه ۱۲ آرامستان بهشت محمدی این شهر برگزار شد. دالیا اندام دختر ۱۵ ساله اهل سنندج، هم زمان با شروع خیزش زن زندگی آزادی مانند هزارن دختر دیگر بە خیابانهای سنندج آمد. وی ۲۶  آبان ۱۴۰۱ با شلیک مستقیم ماموران سپاه پاسدارن هدف گلوله ساچمەای قرار گرفت و بعد از آن نیز چندین بار دیگر زخمی شد. بە گفتە شاهدان و دوستان دالیا، آثار کبودی جای ضربات باتوم بر بدن دالیا معلوم بود. به گفته منابع نزدیک به خانواده دالیا اندام، وی بعد از اعتراضات در اثر نارحتی های روحی و تهدید و فشار نهادهای امنیتی دچار بیماری شدید روحی شدە و سر انجام روز ١٧ آذر۱۴۰۲ زمانی که تنها در منزل بود به طور مشکوکی جان باخت.

بیش از هفت ماه محرومیت وریشە مرادی زندانی سیاسی محکوم به اعدام از ملاقات

۱۹ آذر ۱۴۰۳ هه نگاو

وریشه مرادی، زندانی سیاسی، مدافع حقوق زنان و از اعضای کژار (جامعه زنان آزاد شرق کُردستان) که به اعدام محکوم شده است، بیش از هفت ماه اخیر را از حق ابتدایی ملاقات حضوری محروم بوده است. بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، وریشه مرادی، زندانی سیاسی کُرد اهل سنندج (سنه) که در زندان اوین محبوس است، مدت ٢١٨ روز اخیر را با محرومیت از ملاقات با خانواده و همچنین وکلای خود، سپری کرده است. محرومیت از ملاقات وریشه مرادی با  دستور قاضی ابوالقاسم صلواتی، آغاز و با اعمال فشار وی، همچنان ادامه پیدا کرده است. این زندانی سیاسی روز پنج‌شنبه ۱۹ مهر (۱۰ اکتبر) و هم‌زمان با “روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام” در اعتراض به صدور و اجرای احکام اعدام توسط جمهوری اسلامی ایران به مدت ۲۰ روز دست به اعتصاب غذا زد. وریشه مرادی آبان‌ماه امسال توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی بابت اتهام “بغی” از طریق عضویت در حزب حیات آزاد کُردستان “پژاک” به اعدام محکوم شد. آخرین نشست رسیدگی به اتهامات وریشە مرادی در تاریخ ۱۴ مهرماه امسال برگزار شده بود و وکلای وی در جریان اولین نشست دادگاه (۲۷ خرداد) و دومین نشست نیز حق مطالعه پرونده وی را نداشته‌اند. همچنین، وریشه مرادی از حق دفاع از خود در جریان دادگاه محروم بود. وی آبان ماه امسال در پرونده‌ای مشترک جداگانه‌ای به همراه چهار زندانی سیاسی دیگر محبوس در زندان اوین توسط دادگاه کیفری دو مجتمع قضایی قدس تهران به ریاست قاضی ابوالفضل عامری شهرابی به تحمل ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شده بود. وریشه مرادی روز سه‌شنبه ۵ دی ماه سال گذشته، پس از پنج ماه بازداشت در سلول‌ انفرادی از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین، به بند زنان این زندان منتقل شد. وی اواخر مردادماه ١٤٠٢، پس از بازجویی و شکنجه در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده بود. وی، روز سه‌شنبه ١٠ مرداد ماه ١٤٠٢ (اول آگوست ٢٠٢٣)، در مسیر مریوان به سنندج توسط نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات ربوده شده بود. وی در حین ربایش به شدت مورد ضرب‌وشتم قرار گرفت و بدون رسیدگی پزشکی به بازداشتگاه منتقل شده بود. طبق گزارش پیشین هه‌نگاو، شکنجه وریشه مرادی در بازداشتگاه اداره اطلاعات در سنندج به حدی شدید بوده که او در یک مورد خون بالا آورده و به طور کامل بیهوش شده است.

لیلا سلیمی به دو ماه انفصال از خدمت محکوم شد

۲۰ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – حکم اخراج از آموزش و پرورش لیلا سلیمی، فعال صنفی معلمان ساکن سنندج، توسط هیئت تجدیدنظر تخلفات اداری وزارت آموزش‌ و پرورش، به دو ماه انفصال از خدمت تغییر کرد. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران، لیلا سلیمی به انفصال موقت از خدمت محکوم شد. بر اساس این گزارش، اخیرا هیئت تجدیدنظر تخلفات اداری وزارت آموزش‌ و پرورش، لیلا سلیمی را به دو ماه انفصال از خدمت محکوم کرده است. خانم سلیمی اوایل سال جاری، توسط هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری آموزش‌ و پرورش استان کردستان به دلیل فعالیت های صنفی خود در حوزه معلمان، به اخراج از آموزش و پرورش محکوم شده بود. این معلم سپس به حکم صادره اعتراض کرد، سرانجام پس از بررسی مستندات و برگزاری جلسات حضوری، این حکم به انفصال از خدمت به مدت زمان مورد اشاره تقلیل پیدا کرد. لیلا سلیمی، معلم و فعال صنفی معلمان ساکن سنندج، فارغ‌التحصیل رشته مدیریت در مقطع دکتری است.

۱۴۰۳-۰۹-۲۰

فرزانه قره‌حسنلو به قرنطینه زندان وکیل‌آباد مشهد منتقل شد

۱۸ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – فرزانه قره‌حسنلو، یکی از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ که دوران محکومیت پنج سال حبس خود را در زندان وکیل آباد مشهد سپری می‌کند، به قرنطینه این زندان منتقل شده است. مقامات زندان در این خصوص هیچ توضیحی ارائه نکرده‌اند. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از امتداد، محسن بیات، وکیل خانم قره‌حسنلو، اظهار داشت که روز پنج‌شنبه، ۱۵ آذر، موکلش با محدودیت‌های شدید به قرنطینه زندان وکیل‌آباد منتقل شده است. به گفته وی، این انتقال بدون ارائه دلیل مشخصی انجام شده و علاوه بر او، سه زندانی سیاسی دیگر با هویت نامشخص نیز به قرنطینه منتقل شده‌اند.محسن بیات افزود: “به گفته موکل، شرایط جسمانی زندانیان در قرنطینه وخیم شده و تاکنون رسیدگی مؤثری به آنان صورت نگرفته است. همچنین، زندانیان سیاسی بند ۶ زندان وکیل‌آباد در اعتراض به این اقدامات، تصمیم به اعتصاب غذا گرفته‌اند.”در خصوص وضعیت حقوقی پرونده فرزانه قره‌حسنلو، وکیل او توضیح داد که درخواست اعاده دادرسی بر اساس ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری حدود ۵ ماه پیش در دیوان عالی کشور ثبت شده، اما تاکنون نتیجه‌ای از بررسی این درخواست اعلام نشده است.در فروردین ماه امسال، وکیل خانم قره حسنلو از حکم دادیار ناظر بر زندان و شورای تصمیم گیری زندان، مبنی بر دو هفته ممنوعیت تماس و سه ماه ممنوعیت ملاقات برای موکلش، به دلیل ارسال پیام صوتی تبریک سال نو از زندان مشهد، خبر داده بود. خانم قره حسنلو در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، به همراه پانزده تن دیگر از جمله همسر خود، حمید قره حسنلو، در ارتباط با پرونده جان باختن یک نیروی بسیج به نام “روح الله عجمیان” در کرج بازداشت شد. اوایل سال ۱۴۰۲ شعبه یک دادگاه انقلاب کرج فرزانه قره حسنلو را به پنج سال حبس در زندان مشهد، محکوم کرده بود. این حکم نهایتا در مردادماه همان سال، در شعبه ۲۹ دیوان عالی کشور تایید شد.فرزانه قره حسنلو در شهریور ۱۴۰۲، جهت اجرای حکم حبس و تبعید، به زندان مشهد انتقال یافت.

کلاس آموزش ورد و اکسل در تاریخ ۱۰ دسامبر ۲۰۲۴

برنامه شماره ۶۴۶ رادیو هفتگی اینترنتی بشریت کانون دفاع از حقوق بشر در ایران و پادکست پانزدهم

اعتراض دانشجویان بهشتی به مسمومیت دانشجویان خوابگاهی و سرمای خوابگاه

۱۸ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر

امروز یکشنبه ۱۸آذر۱۴۰۳، شماری از دانشجویان دانشگاه بهشتی تهران، در اعتراض به مسمومیت دانشجویان خوابگاهی این دانشگاه که روز ۱۶آذر مصادف با روز دانشجو با گاز مونوکسید کربن دچار مسمومیت شده بودند، در محوطه این دانشگاه تحصن کردند.

اطلاعات رسیده به »ایران‌وایر» حاکی از آن است که بعد از وقوع مسمومیت پکیج‌های گرمایشی خوابگاه مذکور خاموش شده و هنوز تعمیر نشده‌اند و دانشجویان شب را در سرما بدون وسیله گرمایشی می‌گذرانند.یکی از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه بهشتی که در بلوک شماره دو کوی دختران سکونت دارد، به «ایران‌وایر» می‌گوید: «تمام دیروز شوفاژ‌های بلوک ۲ خاموش بودند. شب و روز قبلش هم به‌خاطر اینکه گاز مونوکسید متصاعد شده بود همه در و پنجره‌ها را باز گذاشته بودند و ساختمان مثل زمهریر سرد بود. عاقبت بعد از اعتراض ما حوالی یازده شب یک نفر را فرستادند شوفاژها را درست کند. رییس دانشگاه وقتی اعتراض می‌کردیم در‌حالی‌که چند لایه لباس گرم و پشمی تنش بود گفت من اینجام الان گرممه و شوفاژ‌ها پیگیری شدند و درست شدند.»به گفته این دانشجو شب گذشته دانشجویان بلوک دو خوابگاه کوی دختران شب را تا صبح در سالن ورزش گذراندند و وقتی صبح برای تعویض لباس و رفتن به دانشگاه به خوابگاه رفتند متوجه شده‌اند که شوفاژها خاموش هستند.کانال تلگرامی «صنف مستقل دانشجویان شهید بهشتی» نیز در بیانیه‌ای کوتاه به نقل از دانشجویان بلوک ۲ خوابگاه کوی دختران نوشته است: « دانشجویان بلوک ۲ خوابگاه کوی دختران از مسوولان دانشگاه تقاضا دارند در‌صورتی‌که این بلوک با مشکل جدی روبه‌روست، رسما و به‌طور واضح و شفاف توضیح بدهند که این بلوک امنیت کافی برای سکونت ندارد، تا این دانشجویان بتوانند پیش از برنامه‌ریزی دانشگاه، برای ادامه سکونت‌شان در تهران برنامه‌ریزی کنند و هر شب با اتفاق و سردرگمی جدیدی روبه‌رو نباشند.»صبح جمعه ۱۶آذر، چهارده دانشجو دختر ساکن در خوابگاه دانشگاه بهشتی تهران به‌دلیل مسمومیت با گاز مونوکسید کربن دچار حادثه شدند.به گزارش «ایسنا»، این حادثه حوالی ساعت ۸:۳۰ صبح به اورژانس استان تهران گزارش شد و تعدادی از دانشجویان برای درمان به مراکز درمانی منتقل شدند. جزییات بیشتری درباره علت این حادثه منتشر نشده است، اما گمانه‌زنی‌ها درباره نقص فنی در سیستم گرمایشی یا عدم تهویه مناسب در خوابگاه مطرح شده است.این اتفاق در آستانه روز دانشجو، نگرانی‌ها درباره وضعیت ایمنی خوابگاه‌های دانشجویی در ایران را مجددا برجسته کرده است. حوادث مشابه در سال‌های گذشته نیز بارها در خوابگاه‌های دانشجویی رخ داده است که ضعف زیرساخت‌ها و نبود استانداردهای ایمنی مناسب از عوامل اصلی آن‌ها عنوان شده است.بی‌پاسخ ماندن مطالبه صنفی دانشجویان شهید بهشتی موجب شد که روز ۱۷آذر۱۴۰۳ دانشجویان دانشگاه بهشتی فراخوانی برای اعتراض و تحصن منتشر کرده و از هم‌دانشگاهیان خود خواسته‌اند امروز مقابل سلف غذاخوری دانشگاه تجمع کنند.یک منبع آگاه به ایران‌وایر می‌گوید ریاست دانشگاه به‌جای اینکه صدای اعتراض دانشجویان را بشنود، با لحنی تحقیرآمیز به آن‌ها گفته است: «هر روز هر روز به یک بهانه‌ای جمع می‌شوید.» دانشجویان این دانشگاه با ابراز نگرانی از «جان و امنیت خود» اعلام کرده‌ند که «مسوولین دانشگاه هیچ پاسخگویی و عذرخواهی‌ از این بابت نداشته‌اند و این وضعیت غیرقابل تحمل است، لذا تصمیم گرفته‌ایم با برگزاری تحصنی دانشجویی، صدای اعتراض و مشکلات خود را به گوش مسئولین دانشگاه برسانیم.»ایران‌وایر پیشتر در خصوص وضعیت به غایت نابسامان «دانشگاه شهید بهشتی» (دانشگاه ملی سابق) در تهران به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نهادهای آموزش‌عالی در ایران گزارشی تهیه کرده بود. در این گزارش یک فعال صنفی دانشجویان گفت که مسایل آموزشی و مصائب صنفی و امنیتی متعددی گریبان‌گیر دانشجویان این دانشگاه است، اما ریاست این دانشگاه به‌صورت پیوسته در امر برگزاری انتخابات شورای صنفی دانشجویان اختلال ایجاد می‌کند.

تاخیر در اجرای قانون حجاب تکذیب شد؛ نماینده مجلس: حرف‌هایم قدیمی بود

۱۹ آذر ۱۴۰۳  ایران وایر

در پی انتشار گزارش‌هایی مبنی‌بر تاخیر در اجرای قانون جنجالی «عفاف و حجاب»، «اسماعیل سیاوشی»، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، اظهارات پیشین خود را تکذیب کرد و اعلام کرد این قانون طبق برنامه تا اواخر آذر ابلاغ خواهد شد. سیاوشی در واکنش به انتشار خبر تاخیر، گفته است: «انتشار اخباری به نقل از من درباره به تاخیر افتادن زمان اجرای قانون عفاف و حجاب، مربوط به چندین ماه قبل بود. اکنون موضوع تمام شده و قرار است اواخر آذر این قانون ابلاغ شود.» پیش‌تر سخنان سیاوشی درباره تصمیم شورای امنیت ملی مبنی بر به تاخیر انداختن اجرای این قانون به‌دلیل شرایط فعلی کشور در فضای رسانه‌ای منتشر شده بود، اما این عضو کمیسیون فرهنگی اکنون ادعا می‌کند که این تصمیم پیشین تغییر یافته است و اجرای قانون بدون تعویق انجام می‌شود. طرح «عفاف و حجاب» که واکنش‌های گسترده‌ای را در داخل و خارج از ایران برانگیخته، با انتقاد شدید فعالان مدنی و نهادهای حقوق‌بشری مواجه شده است. بسیاری از مخالفان این قانون، آن را ابزاری برای سرکوب آزادی‌های فردی، به‌ویژه حقوق زنان، توصیف کرده‌اند.انتشار این اظهارات متناقض بار دیگر نشان‌دهنده سردرگمی مقامات جمهوری اسلامی در مواجهه با نارضایتی‌های عمومی و بحران مشروعیتی است که قانون عفاف و حجاب در بطن جامعه ایجاد کرده است.

۱۴۰۳-۰۹-۱۹

به بهانه نبود رکن مادی جرم؛ تبرئه مرد متهم به عورت نمایی و ایجاد مزاحمت برای زنان در بهبهان

۱۷ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – بازپرس شعبه یک دادسرای عمومی و انقلاب بهبهان، مردی را که به نمایش عضو جنسی و ایجاد مزاحمت برای زنان متهم شده بود، با استناد به “نبود رکن مادی جرم” تبرئه کرد. این تصمیم در شرایطی اتخاذ شد که شکات تصاویر و شماره پلاک موتورسیکلت متهم را به عنوان مدرک ارائه داده بودند.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مرد متهم به نمایش عضو جنسی و ایجاد مزاحمت برای زنان در بهبهان تبرئه شد.بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا؛ یک فرد راکب موتورسیکلت که با ماسک در بهبهان با نمایش عضو جنسی و رفتارهای آزاردهنده برای زنان مزاحمت ایجاد می‌کرد، مورد شکایت قربانیان قرار گرفت. با این حال، بازپرس پرونده با استناد به “نبود رکن مادی جرم” و عدم ارائه مدارک کافی از سوی شکات، حکم تبرئه متهم را صادر کرد. این در حالی است که شهادت سه تن از قربانیان و تصاویر و شماره پلاک موتورسیکلت فرد آزارگر در پرونده وجود داشت.در قرار صادره توسط بازپرس پرونده سید حامد تقوی نسب آمده است که “در خصوص اتهام متهم دائر بر ایجاد مزاحمت برای بانوان در انظار عمومی و توهین، موضوع شکایت شکات نظر به مجموع اوراق و محتویات پرونده و تحقیقات انجام شده و بازبینی فیلم دوربین مدار بسته که در آن شخصی راکب موتورسیکلت مشاهده می‌شود که از مسیر عبور می‌کند و لحظه‌ای متوقف و سپس به مسیر خود ادامه می‌دهد و هیچ‌گونه مزاحمتی برای شکات ایجاد نمی‌کند و با توجه به عدم ارائه دلیل دیگری از سوی شکات، لذا با توجه به اصول لزوم وجود ارکان ثلاثه قانونی، مادی و روانی و لزوم تقارن زمانی بین این ارکان جهت تحقق بزه، در این پرونده رکن مادی مفقود می‌باشد. بر این اساس و با توجه به عدم کفایت ادله اثباتی و انتسابی و همچنین نظر به حاکمیت اصل برائت و ماده ۲۶۵ از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲، قرار منع تعقیب برای نامبرده صادر و اعلام می‌گردد.”نادیده گرفتن شهادت قربانیان، عدم پیگیری جدی برای شناسایی متهم، تمرکز صرف بر اصل برائت به‌جای حمایت از قربانیان و بی‌توجهی به اثرات روانی و اجتماعی مزاحمت‌ها از جمله کوتاهی‌های بازپرس در این پرونده بوده است.بر اساس گزارشات، تصاویر و ویدیوهای تایید شده که به دست هرانا رسیده است، در زمستان سال ۱۴۰۱ فرد متهم که با ماسک و به عنوان راکب موتورسیکلت در پارک بوعلی سینا بهبهان حضور داشته است، اقدام به آزار و اذیت زنان کرده بود. در ابتدا، وی با فحاشی و رفتارهای هراس‌آور مزاحمت‌هایی برای زنان ایجاد می‌کرد. سپس در خرداد ۱۴۰۲، این فرد با تعرض فیزیکی، استفاده از فحش‌های رکیک و نمایش عضو جنسی خود برای زنان اقدام به مزاحمت کرده است. تصاویر قبلی که از این فرد به دست آمده بود، با اظهارات قربانیان تطابق داشت و در نهایت باعث شناسایی متهم شد.

 

جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام زینب زمان برگزار شد

۱۸ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – امروز یکشنبه ۱۸ آذرماه، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهام زینب زمان در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران برگزار شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر درایران، زینب زمان، محاکمه شد.در جریان این جلسه که امروز یکشنبه ۱۸ آذرماه، در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شده، خانم زمان به همراه وکیل مدافع خود از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به دفاع از خود پرداخته است.وی اوایل آذرماه، با دریافت ابلاغیه ای به شعبه مذکور احضار شده بود.خانم زمان در تاریخ ۱۴ آبان ماه سال جاری، در دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۳ تهران، مستقر در زندان اوین، از بابت اتهام مذکور تفهیم و سپس با تودیع وثیقه آزاد شده بود.زینب زمان، شهروند ساکن تهران پیش از این نیز سابقه برخوردهای قضایی را داشته است.

دادگاه تجدیدنظر؛ آتنا فرقدانی به ۸ ماه حبس محکوم شد

۱۸ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – حکم شش سال حبس آتنا فرقدانی، کارتونیست و فعال مدنی محبوس در زندان اوین، توسط دادگاه تجدیدنظر به هشت ماه حبس کاهش یافت. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، محکومیت آتنا فرقدانی در دادگاه تجدیدنظر تقلیل یافت. صفحه متعلق به این زندانی با انتشار مطلبی اعلام کرد که دادگاه تجدیدنظر خانم فرقدانی را از اتهام توهین به مقدسات تبرئه کرده، اما بابت طراحی کاریکاتوری با عنوان «اختلافات طبقاتی» به هشت ماه حبس محکوم کرده است.خانم فرقدانی پیشتر توسط شعبه بیست و ششم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام توهین به مقدسات به پنج سال حبس و از بابت تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس محکوم شده بود.آتنا فرقدانی پیشتر از حضور در دادگاه مذکور جهت رسیدگی به اتهاماتش خودداری کرده بود. این فعال مدنی شامگاه شنبه ۲۵ فروردین ماه، در اقدامی اعتراضی قصد داشت که یکی از نقاشی های خود را بر دیواری در خیابان پاستور تهران به نمایش بگذارد، در حین انجام این کار، توسط نیروهای امنیتی با اعمال خشونت بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او همچنین در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ پس از مراجعه به دادسرای اوین بازداشت و به زندان قرچک ورامین منتقل شده بود. چند روز بعد وی توسط شعبه یکم دادسرای اوین از بابت اتهام اخلال در نظم عمومی تفهیم اتهام شده و نهایتا با قرار تامین کیفری آزاد شده بود. آتنا فرقدانی، کارتونیست و فعال مدنی پیش از این نیز از بابت فعالیت های خود سابقه بازداشت و محکومیت را داشته است.

یک زندانی زن در زنجان اعدام شد

۱۸ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – سحرگاه دیروز، حکم یک زندانی زن که پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، در زندان زنجان اجرا شد. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از سازمان حقوق بشر ایران، سحرگاه شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳، یک زندانی در زندان زنجان اعدام شد. هویت این زندانی، آمنه علیپور، ۳۷ ساله گزارش شده است. بر اساس این گزارش، وی سه سال پیش از بابت اتهام قتل همسر خود بازداشت و سپس توسط مرجع قضایی به اعدام محکوم شده بود. تا لحظه تنظیم این گزارش، اعدام این زندانی توسط مسئولین زندان و نهادهای متولی اعلام نشده است.

فرزانه قره‌حسنلو به قرنطینه زندان وکیل‌آباد مشهد منتقل شد

۱۸ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – فرزانه قره‌حسنلو، یکی از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ که دوران محکومیت پنج سال حبس خود را در زندان وکیل آباد مشهد سپری می‌کند، به قرنطینه این زندان منتقل شده است. مقامات زندان در این خصوص هیچ توضیحی ارائه نکرده‌اند. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از امتداد، محسن بیات، وکیل خانم قره‌حسنلو، اظهار داشت که روز پنج‌شنبه، ۱۵ آذر، موکلش با محدودیت‌های شدید به قرنطینه زندان وکیل‌آباد منتقل شده است. به گفته وی، این انتقال بدون ارائه دلیل مشخصی انجام شده و علاوه بر او، سه زندانی سیاسی دیگر با هویت نامشخص نیز به قرنطینه منتقل شده‌اند.محسن بیات افزود: “به گفته موکل، شرایط جسمانی زندانیان در قرنطینه وخیم شده و تاکنون رسیدگی مؤثری به آنان صورت نگرفته است. همچنین، زندانیان سیاسی بند ۶ زندان وکیل‌آباد در اعتراض به این اقدامات، تصمیم به اعتصاب غذا گرفته‌اند.”در خصوص وضعیت حقوقی پرونده فرزانه قره‌حسنلو، وکیل او توضیح داد که درخواست اعاده دادرسی بر اساس ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری حدود ۵ ماه پیش در دیوان عالی کشور ثبت شده، اما تاکنون نتیجه‌ای از بررسی این درخواست اعلام نشده است.در فروردین ماه امسال، وکیل خانم قره حسنلو از حکم دادیار ناظر بر زندان و شورای تصمیم گیری زندان، مبنی بر دو هفته ممنوعیت تماس و سه ماه ممنوعیت ملاقات برای موکلش، به دلیل ارسال پیام صوتی تبریک سال نو از زندان مشهد، خبر داده بود. خانم قره حسنلو در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، به همراه پانزده تن دیگر از جمله همسر خود، حمید قره حسنلو، در ارتباط با پرونده جان باختن یک نیروی بسیج به نام “روح الله عجمیان” در کرج بازداشت شد. اوایل سال ۱۴۰۲ شعبه یک دادگاه انقلاب کرج فرزانه قره حسنلو را به پنج سال حبس در زندان مشهد، محکوم کرده بود. این حکم نهایتا در مردادماه همان سال، در شعبه ۲۹ دیوان عالی کشور تایید شد.فرزانه قره حسنلو در شهریور ۱۴۰۲، جهت اجرای حکم حبس و تبعید، به زندان مشهد انتقال یافت.

۱۴۰۳-۰۹-۱۸

دادگاه تجدیدنظر؛ انیسا فنائیان شهروند بهائی به حبس محکوم شد

۱۷ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – محکومیت انیسا فنائیان، شهروند بهائی، توسط دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به هشت سال حبس تغییر کرد. وی پیشتر در مرحله بدوی به ۱۶ سال حبس و دیگر مجازات ها محکوم شده بود.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، انیسا فنائیان، شهروند بهائی به حبس محکوم شد.براساس حکمی که توسط شعبه هفت دادگاه تجدیدنظر استان سمنان به ریاست قاضی جواد رئیسی و مستشار علی مومنی صادر و در تاریخ ۱۴ آذر به خانم فنائیان ابلاغ شده است، وی از بابت اتهام “تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور” به هفت سال حبس و در خصوص اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس محکوم شده است.با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی هفت سال حبس برای او قابل اجرا خواهد بود.انیسا فنائیان اواخر سال گذشته در مرحله بدوی توسط دادگاه انقلاب سمنان از بابت اتهام “تشکیل گروه با هدف برهم زدن امنیت کشور” به ده سال حبس، از بابت اتهام “فعالیت آموزشی یا تبلیغی انحرافی مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام در قالب فرقه، گروه، جمعیت یا مانند آن” به تحمل پنج سال حبس، پرداخت مبلغ پنجاه میلیون تومان جزای نقدی و پانزده سال محرومیت از حقوق اجتماعی درجه پنج و در خصوص اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس محکوم شد. همچنین مبلغ ۴۳۵۰ دلار که دارایی شخصی اعضای خانواده که از اتاق دختر انیسا فنائیان ضبط شده بود، به نفع دولت مصادره شده است.انیسا فنائیان شهروند بهائی ساکن سمنان که پیشتر سابقه تحمل حبس دارد، اواخر مرداد ۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از چندی با تودیع وثیقه آزاد شد.لازم به ذکر است که انیسنا فنائیان خواهرزاده عطاالله رضوانی است. چندی پیش هرانا با انتشار گزارشی اعلام کرد که پس از ۱۱ سال از قتل عطاالله رضوانی، شهروند بهائی، دادگاه کیفری یک ویژه نوجوانان استان هرمزگان با تأیید وقوع قتل عمدی، درخواست خانواده وی برای پرداخت دیه از صندوق بیت‌المال را “به دلیل بهائی بودن مقتول” رد کرد.شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار نفر بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

۱۴۰۳-۰۹-۱۷

محرومیت پخشان عزیزی از ملاقات؛ نگرانی از تایید حکم اعدام

۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر

پخشان عزیزی، زندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام، طی ۱۵۰ روز گذشته از ملاقات حضوری با خانواده و وکلای خود محروم بوده و در این مدت تنها برای مدت محدودی امکان تماس تلفنی داشته است.

این محرومیت هم‌زمان با مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم در ایران آغاز شده است. به گزارش سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو»، پخشان عزیزی که در بند زنان زندان اوین نگهداری می‌شود، با دخالت نهادهای امنیتی از حقوق ابتدایی خود محروم شده است. وکلای او، امیر رئیسیان و مازیار طاطائی، با ارائه مدارک معتبر مبنی بر فعالیت‌های بشردوستانه وی در اردوگاه‌های آوارگان جنگ داعش، از دیوان عالی خواسته‌اند حکم اعدام او را نقض کند. امیر رئیسیان، یکی از وکلای پخشان عزیزی، اعلام کرده که مدارک معتبری از سوی دو سازمان فعال در حوزه بشردوستانه در سوریه، یعنی «سازمان توسعه و توانبخشی شمس» و «هلال احمر کردی»، به دیوان عالی ارائه شده است. وی ضمن ابراز نگرانی از شنیده‌های ناخوشایند درباره پرونده، تأکید کرده که این مدارک نشان‌دهنده فعالیت‌های اجتماعی و انسان‌دوستانه موکلش است. مازیار طاطائی، وکیل دیگر این زندانی، ابراز امیدواری کرده که دیوان عالی کشور از شتاب‌زدگی در بررسی پرونده اجتناب کرده و با دقت به مدارک ارائه‌شده، حکم به نقض اعدام صادر کند. با این حال، وی نسبت به احتمال رسیدگی غیرمنصفانه ابراز نگرانی کرده است. پخشان عزیزی در ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ به اتهام بغی به اعدام محکوم شد و سپس با پرونده‌ای دیگر تحت عنوان «آشوب در زندان» مواجه شد که به ۶ ماه حبس تعزیری منجر گردید. وی در مردادماه سال گذشته در تهران بازداشت و ابتدا به بند ۲۰۹ اوین منتقل شد. پخشان عزیزی پیش‌تر در سال ۱۳۸۸ نیز در جریان یک تجمع دانشجویی بازداشت شده و پس از چهار ماه با وثیقه آزاد شده بود. وی به دلیل فشارهای امنیتی از ایران خارج شد و طی سال‌های اخیر در حوزه زنان و آوارگان جنگی در اقلیم کردستان عراق و سوریه فعالیت می‌کرد.با وجود ارائه مدارک و دلایل کافی مبنی بر بی‌گناهی پخشان عزیزی، وکلای او نسبت به امکان تبرئه در دیوان عالی تردید دارند. نگرانی‌ها از احتمال اجرای حکم اعدام همچنان پابرجاست و خانواده و وکلای او خواستار بررسی عادلانه پرونده هستند.

بیانیۀ اعتراضی بیش از یکصد سینماگر در مخالفت با قانون موسوم به «عفاف و حجاب»

۱۵ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا

در ادامۀ اعتراضات چهره‌های فرهنگی و هنری به قانون موسوم به «حجاب و عفاف»، بیش از یکصد سینماگر ایرانی هم با انتشار بیانیه‌ای کوتاه، اعتراض خود به این قانون را اعلام کردند. امضاکنندگان این بیانیه، ضمن «ضد ایرانی» و «تحقیرآمیز» خواندن این قانون، آن را به مثابهٔ «اعلام جنگی تمام‌عیار به مردم ایران» دانسته و مایۀ «تفرقه میان مردم» خوانده‌اند.این سینماگران با اشاره به مجازات‌های تعیین‌شده در این قانون، که «حتی شامل کودکان هم می‌شود»، آن‌را مصداق نقض حقوق زنان و مغایر با مبانی حقوق بشر خوانده‌اند.آنها با خطاب‌قرار دادن اعضای مجلس، دلیل تصویب چنین قانونی،‌ در حالی‌که کشور با «انواع فساد و ناکارآمدی» درگیر است و مردم هم با «مشکلات اقتصادی، آسیب‌های زیست‌محیطی و جنگ‌های منطقه‌ای» دست به گریبان هستند، را پرسیده‌اند.چهره‌های شناخته‌شده‌ای همچون مصطفی آل‌احمد، مجید برزگر، رخشان بنی‌اعتماد، پانته‌آ بهرام، آزاده بی‌زارگیتی، هانیه توسلی، منیژه حکمت، فریدون جیرانی، کتایون ریاحی، لیلی فرهادپور،‌ مسعود کیمیایی، بهتاش صناعی‌ها، مازیار لرستانی، فاطمه معتمدآریا و هوشنگ گلمکانی از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند. برخی از زنان امضاکنندهٔ این نامه، خود دارای پرونده‌های قضایی بر سر مخالفت علنی با حجاب اجباری هستند.

«فائزه هاشمی»: «آقای قالیباف، قانون حجاب نه شرعی است، نه قانونی»

۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر

«فائزه هاشمی»، فعال سیاسی و دختر «اکبر هاشمی رفسنجانی»، در ویدیویی که نسخه‌ای از آن در اختیار «ایران‌وایر» قرار گرفته است، به صحبت‌های «محمدباقر قالیباف»، رییس مجلس و «غلامحسین محسنی‌اژه‌ای»، رییس قوه‌قضاییه واکنش نشان داده است. محمدباقر قالیباف روز ۱۲آذر۱۴۰۳ در نشست مشترک مجلس و قوه‌قضاییه، درباره مخالفت‌ها با قانون «عفاف و حجاب» گفته بود: «حجاب یک موضوع شرعی و قانونی است.» فائزه هاشمی خطاب به قالیباف می‌گوید با استنادبه آیات قرآن می‌گویم که حجاب شرعی نیست. او به چندین آیه قرآن اشاره می‌کند و می‌گوید خدا در قرآن نه وعده بهشت به حجابان داده و نه وعده جهنم به بی‌حجابان.او در بخش دیگری از حرف‌هایش می‌گوید قانونی که پشت درهای بسته و برخلاف اصل ۶۹ قانون اساسی که می‌گوید مذاکرات مجلس باید علنی باشد، تصویب شود، قانونی هم نیست.او در بخش دیگری از این ویدیو، به سخنان محسنی‌اژه‌ای که در مجلس گفته بود قانون حجاب باید ابلاغ و اجرا شود و مخالفت با اجرایی شدن این قانون را راهبرد دشمن برای قرار دادن مردم مقابل حکومت خوانده بود نیز، واکنش نشان داد. فائزه هاشمی می‌گوید: «آقای اژه‌ای، آیا وقتی یک قانون غیربشری، غیرقانونی و طالبانی ایجاد، تصویب و اجرا می‌کنیم، خودمان نقش دشمن را بازی نکرده‌ایم؟ خودمان مردم را مقابل حکومت قرار نداده‌ایم؟»

خشونت خانگی؛ مردی در میاندوآب همسر و خواهر همسرش را به قتل رساند

۱۶ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – مردی در میاندوآب همسر و خواهر همسرش را به قتل رساند و پس از ساعاتی بازداشت شد.    دادستان عمومی و انقلاب میاندوآب علت این اقدام را اختلاف خانوادگی عنوان کرد.به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، مردی در میاندوآب همسر و خواهر همسرش را به قتل رساند.دادستان عمومی و انقلاب میاندوآب گفت: در پی گزارش حادثه قتل در یکی از محلات میاندوآب، مراتب به صورت ویژه در دستور کار مأموران انتظامی قرار گرفت.جهانگیر مسعودی با بیان اینکه علت این حادثه اختلاف خانوادگی بین داماد و همسر و خانواده وی بوده است، افزود: متهم در این حادثه همسر و خواهر همسرش را به قتل رساند و یک نفر دیگر را مصدوم کرد. وی که از محل متواری شده بود، در کمتر از یک ساعت دستگیر شد.هویت این دو زن محدثه و حدیث جدیت توسط هرانا احراز شده است.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروندان ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “حدیث ۱۷ سال سن داشته که کودک همسر بوده و خواهرش محدثه نیز ۱۳ سالش بود.”لازم به ذکر است که خشونت‌های خانوادگی از عوامل شایع بروز قتل‌های خانگی در ایران بوده و کارشناسان همواره بر لزوم آموزش‌های پیشگیرانه و حمایت‌های قانونی از افراد در معرض خشونت تاکید دارند.

گزارشی از آخرین وضعیت ۶ زن بازداشتی تبعه خارجی در زندان اوین

۱۶ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – برناگل عبدالله واو، عایشه رضایی واو، خدیجه رضایی واو، زهرا ظفر، اسلام بنی حسنی و هاجر زابلی، از اتباع کشورهای تاجیکستان، هند و اردن، همچنان به‌صورت بلاتکلیف در زندان اوین نگهداری می‌شوند. این افراد اوایل آذرماه، به همراه ۱۰ متهم سیاسی مرد که از بستگان و اعضای خانواده آنها هستند، در یک پرونده مشترک قضایی، در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران محاکمه شدند. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، شش زن از اتباع کشورهای تاجیکستان، هند و اردن که ۷۳ روز پیش به زندان اوین منتقل شده‌اند، کماکان در قرنطینه بند زنان این زندان در بلاتکلیفی به سر می‌برند.بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، برناگل عبدالله واو، عایشه رضایی واو، خدیجه رضایی واو، زهرا ظفر، اسلام بنی حسنی و هاجر زابلی به همراه ۱۰ متهم امنیتی مرد که با آنها نسبت خانوادگی دارند، در یک پرونده مشترک اوایل آذرماه، در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی محاکمه شدند. از اتهامات مطروحه علیه این افراد اطلاعی در دست نیست و مسئولین مربوطه و نهادهای متولی نیز تاکنون هیچ اطلاع رسانی در مورد بازداشت و پرونده آنها نکرده اند.یک منبع مطلع از وضعیت این شش زن ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “کنار اتاق این افراد یک حیاط کوچک مربعی شکل وجود دارد که ورودی بند زنان است. گاهی اوقات درِ اتاق آنها باز می‌شود تا بتوانند به این حیاط بروند که  به نوعی به‌عنوان فضای هواخوری برایشان در نظر گرفته شده است. همچنین آنان کماکان از امکان برقراری تماس تلفنی با خانواده خود محروم هستند و تاکنون کارت بانکی نیز برایشان صادر نشده و امکان خرید از فروشگاه زندان را ندارند.”هم اکنون این افراد، در اتاقی کوچک با حدود ۱۲ متر مساحت و سه تخت خواب، به همراه نسیمه اسلام زهی، دیگر متهم امنیتی سنی مذهب و نوزاد هفت ماهه او نگهداری می‌شوند.عایشه رضایی واو و خدیجه رضایی واو، دو خواهر ۱۹ ساله، همراه با مادرشان برناگل عبدالله واو و سه زن دیگر به نام‌های زهرا ظفر، اسلام بنی‌حسنی و هاجر زابلی، در تاریخ ۴ مهرماه سال جاری با پوشش برقع به بند زنان زندان اوین منتقل شدند.این افراد از اتباع کشورهای تاجیکستان، هند و اردن هستند و دو نفر از آنها نیز سابقه سکونت در روسیه را دارند.تا لحظه تنظیم این گزارش، از هویت و محل نگهداری ۱۰متهم دیگر این پرونده اطلاعی حاصل نشده است.هرانا کماکان تفکیک تابعیت این افراد و جزییات پرونده آنان را در دست بررسی دارد.

۱۴۰۳-۰۹-۱۶

گزارشی از آخرین وضعیت شیوا اسماعیلی، زندانی ۶۰ ساله در اوین

۱۵ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – شیوا اسماعیلی، زندانی سیاسی ۶۰ ساله، دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری می‌کند. این زندانی سیاسی سال گذشته، توسط قاضی ایمان افشاری به ۱۰ سال حبس قابل اجرا محکوم شده است.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، شیوا اسماعیلی، زندانی سیاسی دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری می‌کند.بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، خانم اسماعیلی در آبان ماه ۱۳۹۹ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. وی سپس توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهاماتی از جمله تکرار جرم اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی به ۱۸ سال حبس محکوم شد. با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۱۰ سال حبس برای او قابل اجرا خواهد بود.یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “اکنون دو فرزند خانم اسماعیلی به نام‌های سیدمهدی وفایی ثانی و سیدعلیرضا وفایی ثانی در حال تحمل دوران محکومیت خود در زندان اوین هستند. همچنین، سید محمدجواد وفایی ثانی، زندانی سیاسی محبوس در زندان وکیل آباد مشهد که با حکم دادگاه انقلاب این شهر، به اعدام محکوم شده، پسر عموی فرزندانش است.”شیوا اسماعیلی، متولد ۱۳۴۴، متاهل، مادر سه فرزند شامل یک دختر و دو پسر و ساکن تهران است.

اجرای حکم حبس؛ سوسن حسن زاده راهی زندان ارومیه شد

۱۵ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – روز سه شنبه ۱۳ آذرماه، سوسن حسن زاده، شهروند ساکن بوکان جهت تحمل دوران محکومیت خود بازداشت و به زندان ارومیه منتقل شد. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از موکریان، سوسن حسن‌ زاده راهی زندان ارومیه شد.بر اساس این گزارش، سوسن حسن زاده، روز سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳، جهت تحمل دوران محکومیت حبس خود، بازداشت و به زندان ارومیه منتقل شد.خانم حسن زاده، پیشتر توسط شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری دو شهرستان بوکان از بابت اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به تحمل سه ماه حبس محکوم شده بود.سوسن حسن زاده، شهروند ساکن بوکان و مدرس زبان کردی در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی نهایتا در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۳، با تودیع وثیقه از زندان ارومیه آزاد شد.

گزارشی از آخرین وضعیت آگرین صدیقی در زندان وکیل آباد مشهد

۱۵ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – آگرین صدیقی، زندانی سیاسی، دوران محکومیت خود را در زندان وکیل آباد مشهد سپری می‌کند. خانم صدیقی پیشتر توسط شعبه یک دادگاه انقلاب مشهد به شش ماه حبس محکوم شده است.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، آگرین صدیقی، زندانی سیاسی، دوران محکومیت خود را در زندان وکیل آباد مشهد سپری می‌کند.بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، خانم صدیقی در تاریخ ۲۷ تیرماه سال جاری پس از حضور در شعبه ۲۱ اجرای احکام دادسرای مشهد بازداشت و به بند زنان زندان وکیل آباد منتقل شد. او پیشتر توسط شعبه یک دادگاه انقلاب مشهد از بابت اتهام “اقدام تبلیغی در فضای مجازی در جهت تایید و تقویت رژیم صهیونیستی” به شش ماه حبس محکوم شده بود.فعالیت‌های خانم صدیقی که منجر به طرح این اتهام شده است، شامل انتشار مطالبی در شبکه‌های اجتماعی بوده که از سوی دادگاه به‌عنوان مصداق تبلیغ علیه نظام قلمداد شد.آگرین صدیقی، متولد ۱۳۸۰، فرزند عبداله و ساکن مشهد است.

آناهیتا همتی، بازیگر در اعتراض به قانون حجاب موهای خود را تراشید

۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر

آناهیتا همتی، بازیگر سینما و تلویزیون، با انتشار پستی در صفحه شخصی خود و تراشیدن موهایش به اجرای قانون «حجاب و عفاف» واکنش نشان داد. او در اعتراض به این قانون، آن را «من‌درآوردی» توصیف کرد و نوشت: «زن بودن در ایران جز عذاب و تحقیر چیز دیگری نیست. موهایم را از ته تراشیدم تا خدایی نکرده کسی به واسطه موهای من مرتکب گناه نشود.»این هنرمند با بیان گلایه‌های خود از شرایط زنان در ایران، نوشت: «گاهی آرزو می‌کردم که مرد به دنیا می‌آمدم. زن بودن در ایران حقیقتاً جز عذاب و تحقیر چیزی به همراه ندارد.» او در ادامه با لحن کنایه‌آمیز از سختی‌هایی که زنان در مواجهه با قوانین جدید تحمل می‌کنند، انتقاد کرد و ابراز امیدواری کرد که با تراشیدن موهایش، دیگران به «رستگاری» برسند.همتی در این پست به فشارهای اجتماعی و فرهنگی که بر زنان تحمیل می‌شود، اشاره کرده و از هموطنان خواسته است او را «به چشم یک کچل زشت که محلی از اعراب ندارد» نگاه کنند.

محرومیت پخشان عزیزی از ملاقات؛ نگرانی از تایید حکم اعدام

۱۵ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر

پخشان عزیزی، زندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام، طی ۱۵۰ روز گذشته از ملاقات حضوری با خانواده و وکلای خود محروم بوده و در این مدت تنها برای مدت محدودی امکان تماس تلفنی داشته است.

این محرومیت هم‌زمان با مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم در ایران آغاز شده است. به گزارش سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو»، پخشان عزیزی که در بند زنان زندان اوین نگهداری می‌شود، با دخالت نهادهای امنیتی از حقوق ابتدایی خود محروم شده است. وکلای او، امیر رئیسیان و مازیار طاطائی، با ارائه مدارک معتبر مبنی بر فعالیت‌های بشردوستانه وی در اردوگاه‌های آوارگان جنگ داعش، از دیوان عالی خواسته‌اند حکم اعدام او را نقض کند. امیر رئیسیان، یکی از وکلای پخشان عزیزی، اعلام کرده که مدارک معتبری از سوی دو سازمان فعال در حوزه بشردوستانه در سوریه، یعنی «سازمان توسعه و توانبخشی شمس» و «هلال احمر کردی»، به دیوان عالی ارائه شده است. وی ضمن ابراز نگرانی از شنیده‌های ناخوشایند درباره پرونده، تأکید کرده که این مدارک نشان‌دهنده فعالیت‌های اجتماعی و انسان‌دوستانه موکلش است. مازیار طاطائی، وکیل دیگر این زندانی، ابراز امیدواری کرده که دیوان عالی کشور از شتاب‌زدگی در بررسی پرونده اجتناب کرده و با دقت به مدارک ارائه‌شده، حکم به نقض اعدام صادر کند. با این حال، وی نسبت به احتمال رسیدگی غیرمنصفانه ابراز نگرانی کرده است. پخشان عزیزی در ۲۴ خرداد ۱۴۰۳ به اتهام بغی به اعدام محکوم شد و سپس با پرونده‌ای دیگر تحت عنوان «آشوب در زندان» مواجه شد که به ۶ ماه حبس تعزیری منجر گردید. وی در مردادماه سال گذشته در تهران بازداشت و ابتدا به بند ۲۰۹ اوین منتقل شد. پخشان عزیزی پیش‌تر در سال ۱۳۸۸ نیز در جریان یک تجمع دانشجویی بازداشت شده و پس از چهار ماه با وثیقه آزاد شده بود. وی به دلیل فشارهای امنیتی از ایران خارج شد و طی سال‌های اخیر در حوزه زنان و آوارگان جنگی در اقلیم کردستان عراق و سوریه فعالیت می‌کرد.با وجود ارائه مدارک و دلایل کافی مبنی بر بی‌گناهی پخشان عزیزی، وکلای او نسبت به امکان تبرئه در دیوان عالی تردید دارند. نگرانی‌ها از احتمال اجرای حکم اعدام همچنان پابرجاست و خانواده و وکلای او خواستار بررسی عادلانه پرونده هستند.

۱۴۰۳-۰۹-۱۵

دو زن و یک مرد در زندان ایلام اعدام شدند

۱۳ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – سحرگاه دیروز، حکم سه زندانی از جمله دو زن که پیشتر بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بودند، در زندان ایلام اجرا شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سحرگاه دوشنبه ۱۲ آذرماه، سه زندانی از جمله دو زن در زندان ایلام اعدام شدند.هویت دو تن از این زندانیان، فریده جعفرزاده و حسن حسن بیگی توسط هرانا احراز شده است.بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، این سه زندانی پیشتر از بابت اتهام قتل بازداشت و سپس توسط دادگاه های کیفری به اعدام محکوم شده بودند.تا لحظه تنظیم این گزارش، اعدام این زندانیان توسط مسئولین زندان و نهادهای متولی اعلام نشده است.بر اساس آماربرداری سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران طی بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۳ تا ۸ اکتبر ۲۰۲۴، دست کم ۸۱۱ شهروند شامل ۴ کودک-مجرم در زندان های ایران اعدام شدند. این رقم در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته، حدود ۲۳.۰۶% افزایش داشته است. از این میزان حکم ۴ نفر در ملاعام به اجرا درآمد. همچنین در این مدت، ۱۸۶ تن دیگر به اعدام محکوم شدند که شامل صدور ۳ حکم اعدام در ملاعام است. لازم به ذکر است، در همین دوره احکام بدوی ۵۹ نفر دیگر نیز به تایید دیوان عالی کشور رسیده است.

وکیل پخشان عزیزی از «اخبار ناخوشایند» و رسیدگی شتابزده پرونده ابراز نگرانی کرد

۱۳ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا

وکیل پخشان عزیزی، زندانی سیاسی که به اعدام محکوم شده است، با ابراز نگرانی از رسیدگی شتابزده به پرونده موکلش در دیوان عالی کشور گفت برخی خبرهای شنیده‌ شده امید به لغو حکم اعدام را کاهش داده است. امیر رئیسیان، وکیل خانم عزیزی، روز دوشنبه ۱۲ آذر در گفت‌وگو با وبسایت امتداد خواستار توجه دیوان عالی کشور به «مدارک متقنی» شد که می‌تواند حکم اعدام موکش را نقض کند.پخشان عزیزی، مددکار اجتماعی و فعال مدنی، اوایل مرداد امسال توسط شعبه‌ ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری به اتهام «بغی» از طریق «عضویت در گروه‌هایی که در برابر حکومت اسلامی قیام مسلحانه کرده‌اند» به اعدام محکوم شد. او پیش از این مدتی به عنوان مددکار به کردستان سوریه رفته بود و به آوارگانی کمک می‌کرد که از جنگ با داعش فرار کرده بودند.امیر رئیسیان درباره آخرین وضعیت پرونده موکل خود گفت که این پرونده برای فرجام‌خواهی به دیوان عالی کشور رفته و هم اکنون در یکی از شعب آن در حال رسیدگی است و «مدارک متقن و تایید شده‌ای از مراجع رسمی مبنی بر فعالیت‌های بشر دوستانه و مددکارانه موکل در اردوگاه‌های آوارگان جنگ داعش به شعبه ارائه شده است».این وکیل دادگستری اما هشدار داد که «به رغم ادله و مدارک ارائه شده به دیوان عالی کشور، شنیده‌ها حامل اخبار خوشایندی نیست» و همین امر نیز «امید به تبرئه پخشان عزیزی از اتهام بغی و البته مجازات اعدام در نظر گرفته شده برای او را کم‌رنگ کرده است». آقای رئیسیان توضیح بیشتری درباره این «شنیده‌ها» نداد و تنها یادآور شد که در موارد «متعدد و مشابه، برای کسانی که در فعالیت نظامی مشارکت نداشته‌اند، چنین حکمی صادر نشده است».شهریور امسال ۲۶ نهاد مدافع حقوق بشر با انتشار بیانیه مشترکی صدور حکم اعدام برای پخشان عزیزی را به شدت محکوم کردند و آن را «نقض آشکار اصول و موازین حقوق بشری» دانستند. در ماه آبان نیز هفت زندانی سیاسی هم‌بند پخشان عزیزی با انتشار بیانیه‌ای صدور حکم اعدام برای این فعال مدنی را محکوم کردند و خواستار اقدام فوری برای نجات او شدند

بازداشتگاه پلاک ۱۰۰ شیراز؛ بلاتکلیفی کوثر دهبان زاده به بیش از ۶۵ روز رسید

۱۳ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – کوثر دهبان‌زاده، خواهر میثم دهبان‌زاده، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج، بیش از ۶۵ روز است که به‌ صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز، موسوم به پلاک ۱۰۰، نگهداری می‌شود. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، کوثر دهبان‌زاده ۶۸ روز است که در بازداشت به سر می‌برد.یکی از نزدیکان خانواده این شهروند بازداشتی، ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم دهبان‌زاده کماکان در بازداشتگاه اداره اطلاعات شیراز، موسوم به پلاک ۱۰۰، نگهداری می‌شود. او از زمان بازداشت تاکنون تنها دو بار اجازه ملاقات با خانواده خود را داشته است، آن هم با هدف تحت فشار قرار دادن وی برای ابراز پشیمانی و ندامت. همچنین، هفته‌ای یک بار اجازه تماس با خانواده را دارد. او در جریان بازجویی‌ها به ارتباط با «سازمان مجاهدین خلق» متهم شده است.”تاکنون مشخص نیست که آیا برای خانم دهبان‌زاده جلسه بازپرسی تشکیل شده یا خیر. هرانا همچنان در حال پیگیری این موضوع است.خانم دهبان‌زاده در تاریخ ۶ مهرماه، توسط نیروهای امنیتی در شیراز بازداشت شد. او ابتدا به یکی از سلول‌های انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات منتقل شد و پس از بیش از یک ماه، به سلول چند نفره این بازداشتگاه انتقال یافت.بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، این شهروند پیش‌تر نیز بارها به دلیل حمایت و پیگیری قضایی وضعیت برادرش، به اداره اطلاعات احضار و مورد بازجویی قرار گرفته بود.کوثر دهبان زاده، خواهر میثم دهبان زاده، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج است.

با توقف اجرای حکم؛ نرگس محمدی از زندان اوین به مرخصی اعزام شد

۱۴ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – دقایقی پیش، نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل و فعال حقوق بشر، با توقف اجرای حکم حبس به مرخصی اعزام شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز چهار شنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳، نرگس محمدی به مرخصی اعزام شد. بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، خانم محمدی به دنبال توقف اجرای حکم حبس، دقایقی پیش با تودیع وثیقه ۸ میلیارد و پانصد میلیون تومان به مدت ۲۱ روز به مرخصی اعزام شد.مصطفی نیلی، وکیل مدافع وی نیز در این خصوص نوشت: “با توجه به نظر پزشکی قانونی، دادستانی تهران اجرای حکم خانم نرگس محمدی را به مدت سه هفته متوقف کرد و ایشان از زندان خارج شدند. دلیل این امر شرایط جسمانی ایشان بعد از عمل برداشتن تومور و پیوند استخوان است که بیست و یک روز پیش انجام شد. خوشبختانه تومور برداشته شده خوش‌خیم بوده ولی بایستی هر سه ماه یک بار از این بابت معاینه شوند.”خانم محمدی که از بیماری‌های قلبی، توده در سینه و درد مزمن کمر رنج می‌برد، چندین بار از اعزام به مراکز درمانی برای آنژیوگرافی و بررسی وضعیت سلامتی خود بازمانده بود. در نهایت وی در تاریخ ۶ آبان سال جاری، برای رسیدگی درمانی، از زندان اوین به بیمارستان اعزام شد.مصطفی نیلی، وکیل خانم محمدی، اعلام کرد که موکلش پس از عمل جراحی برداشتن تومور و پیوند استخوان در ساق پا، در تاریخ ۲۶ آبان‌ماه به زندان بازگردانده شده است.خانم محمدی در خردادماه سال ۱۴۰۰ پس از مدتی که مجازاتش با قانون کاهش مجازات حبس، از زندان زنجان آزاد شده بود، در خصوص پرونده ای که در طول آن دوران علیه وی گشوده شده بود، توسط شعبه ۱۱۷۷ دادگاه کیفری دو مجتمع قضایی قدس تهران به ۳۰ ماه حبس تعزیری، ۸۰ ضربه شلاق و پرداخت دو فقره جزای نقدی محکوم شد.او در آبان‌ماه ۱۴۰۰، در جریان برگزاری مراسم یادبود دومین سالگرد جانباختن ابراهیم کتابدار، از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸ توسط نیروهای امنیتی در کرج بازداشت شد. پس از مدتی خانم محمدی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به هشت سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، دو سال تبعید و سایر محرومیت‌های اجتماعی محکوم شد.خانم محمدی بابت پرونده دیگری که در دوران حبس علیه وی گشوده شده، در مهر ماه سال ۱۴۰۱ توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به یک سال و سه ماه حبس تعزیری به همراه سایر مجازت های تکمیلی محکوم شد. وی در مرداد سال گذشته نیز توسط دادگاه انقلاب تهران به یک سال حبس تعزیزی محکوم شد.این فعال حقوق بشر، در دی ماه ۱۴۰۲، در بخش دیگری از پرونده خود، توسط شعبه بیست و ششم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به تحمل ۱۵ ماه زندان، دو سال تبعید به خارج از تهران و استان های مجاور، دو سال منع خروج از کشور، دو سال منع عضویت در گروه های اجتماعی-سیاسی و دو سال منع استفاده از تلفن هوشمند محکوم شد.اواخر خردادماه سال جاری، در یک پرونده جدید دیگر در زندان، توسط شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس محکوم شد.اواخر مهرماه سال جاری نیز، در پی اعتراض زندانیان بند زنان اوین پس از اطلاع از اجرای حکم اعدام رضا رسایی و درگیری گارد زندان و با آنها، پرونده جدیدی علیه خانم محمدی و چند زندانی دیگر گشوده شد. او توسط دادگاه کیفری دو مجتمع قضایی قدس تهران به ریاست قاضی ابوالفضل عامری شهرابی از بابت اتهام درگیری با مامور و تمرد به شش ماه حبس محکوم شد.نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل که با محکومیت های متعددی روبرو است، تاکنون در مجموع به ۱۵ سال و ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شده است. این احکام شامل ۳۰ ماه حبس در خرداد ۱۴۰۰، هشت سال در آبان ۱۴۰۰، یک سال و سه ماه در مهر ۱۴۰۱، یک سال در مرداد ۱۴۰۲، ۱۵ ماه در دی ۱۴۰۲، یک سال در خرداد ۱۴۰۳ و شش ماه در مهر ۱۴۰۳ است.  با احتساب سایر مجازات‌ها، وی تاکنون به ۱۵۴ ضربه شلاق، دو سال تبعید، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و محرومیت‌های اجتماعی متعدد نیز محکوم شده است.در سال ۲۰۲۳ میلادی جایزهٔ صلح نوبل توسط کمیته نوبل نروژ “به خاطر مبارزه شجاعانه‌اش برای آزادی و حقوق بشر در طول سه دهه” به نرگس محمدی اهدا شد.

گزارشی از اجرای حکم اعدام یک زن در زندان مرکزی اصفهان

۱۴ آذر ۱۴۰۳ هه نگاو

حکم اعدام یک زن با هویت فرخنده الله‌مرادی که پیشتر از بابت قتل عمد به اعدام محکوم شده بود، در زندان مرکزی اصفهان (دستگرد) به اجرا درآمد. بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، سحرگاه روز یکشنبە ١١ آذر ١٤٠٣( ١ دسامبر ٢٠٢٤)، حکم اعدام یک زن با هویت فرخنده الله‌مرادی، ٥٠ سالە در زندان دستگرد اصفهان اجرا شد.به گفته یک منبع مطلع، فرخنده الله‌مرادی از پنج سال پیش به اتهام قتل عمد بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بود.خبر اعدام این زن زندانی، تا زمان تنظیم این خبر، در رسانه‌های حکومتی به ویژه رسانه‌های نزدیک به قوه قضاییه اعلان نشده است.

۱۴۰۳-۰۹-۱۴

قربانی تجاوز گروهی در یاسوج خودکشی کرد؛ متهمان بازداشت شدند

۱۱ آذر هرانا ۱۴۰۳

خبرگزاری هرانا – به تازگی ویدیویی در شبکه های اجتماعی منتشر شد که از تجاوز گروهی چند دانشجوی پسر به یک دختر جوان حکایت داشت. انتشار این ویدیو با انتقادهای گسترده ای همراه بود، رسانه‌های دولتی اعلام کردند که قربانی این اقدام پس از انتشار فیلم، دست به خودکشی زده است. همزمان دادستان عمومی و انقلاب مرکز کهگیلویه و بویراحمد، از بازداشت متهمان این پرونده خبر داده است.به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، چندی پیش انتشار ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی مبنی بر تجاوز گروهی چند دانشجو یه یکی از هم‌کلاسی‌هایشان، انتقادات گسترده‌‌ای را در پی داشت.رسانه های دولتی همچون رکنا اعلام کردند که این دختر پس از انتشار فیلم اقدام مذکور، دست به خودکشی زده و به زندگی‌اش پایان داده است. هرانا هویت قربانی این اقدام را اسما غضنفری احراز کرده است.ظهر امروز دادستان مرکز کهگیلویه و بویراحمد از بازداشت متهمان این پرونده خبر داد. سید‌وحید موسویان به تعداد و هویت بازداشت شدگان اشاره ای نکرد، اما در تصاویر منتشر شده در این رابطه دستکم ۵ متهم حضور دارند. رکنا در این خصوص اعلام کرد که که این دختر پس از جر و بحث با یکی از هم کلاسی های خود در فضای مجازی، توسط چند تن از همکلاسی هایش ربوده شده و به محدوده خارج شهر منتقل میشود. او پس از آنکه مورد تجاوز گروهی قرار میگیرد، اقدام به خودکشی میکند.

 

وکیل پخشان عزیزی از «اخبار ناخوشایند» و رسیدگی شتابزده پرونده ابراز نگرانی کرد

۱۳ آذر ۱۴۰۳ رادیو فردا

وکیل پخشان عزیزی، زندانی سیاسی که به اعدام محکوم شده است، با ابراز نگرانی از رسیدگی شتابزده به پرونده موکلش در دیوان عالی کشور گفت برخی خبرهای شنیده‌ شده امید به لغو حکم اعدام را کاهش داده است. امیر رئیسیان، وکیل خانم عزیزی، روز دوشنبه ۱۲ آذر در گفت‌وگو با وبسایت امتداد خواستار توجه دیوان عالی کشور به «مدارک متقنی» شد که می‌تواند حکم اعدام موکش را نقض کند.پخشان عزیزی، مددکار اجتماعی و فعال مدنی، اوایل مرداد امسال توسط شعبه‌ ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ایمان افشاری به اتهام «بغی» از طریق «عضویت در گروه‌هایی که در برابر حکومت اسلامی قیام مسلحانه کرده‌اند» به اعدام محکوم شد. او پیش از این مدتی به عنوان مددکار به کردستان سوریه رفته بود و به آوارگانی کمک می‌کرد که از جنگ با داعش فرار کرده بودند.امیر رئیسیان درباره آخرین وضعیت پرونده موکل خود گفت که این پرونده برای فرجام‌خواهی به دیوان عالی کشور رفته و هم اکنون در یکی از شعب آن در حال رسیدگی است و «مدارک متقن و تایید شده‌ای از مراجع رسمی مبنی بر فعالیت‌های بشر دوستانه و مددکارانه موکل در اردوگاه‌های آوارگان جنگ داعش به شعبه ارائه شده است».این وکیل دادگستری اما هشدار داد که «به رغم ادله و مدارک ارائه شده به دیوان عالی کشور، شنیده‌ها حامل اخبار خوشایندی نیست» و همین امر نیز «امید به تبرئه پخشان عزیزی از اتهام بغی و البته مجازات اعدام در نظر گرفته شده برای او را کم‌رنگ کرده است». آقای رئیسیان توضیح بیشتری درباره این «شنیده‌ها» نداد و تنها یادآور شد که در موارد «متعدد و مشابه، برای کسانی که در فعالیت نظامی مشارکت نداشته‌اند، چنین حکمی صادر نشده است».شهریور امسال ۲۶ نهاد مدافع حقوق بشر با انتشار بیانیه مشترکی صدور حکم اعدام برای پخشان عزیزی را به شدت محکوم کردند و آن را «نقض آشکار اصول و موازین حقوق بشری» دانستند. در ماه آبان نیز هفت زندانی سیاسی هم‌بند پخشان عزیزی با انتشار بیانیه‌ای صدور حکم اعدام برای این فعال مدنی را محکوم کردند و خواستار اقدام فوری برای نجات او شدند

۱۴۰۳-۰۹-۱۳

اعتراض نسرین ستوده و صدیقه وسمقی به قانون «شرم‌آور» حجاب و عفاف

قانون حجاب و عفاف، قانون حجاب، نسرین ستوده

۱۱ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر
«نسرین ستوده»، وکیل و حقوق‌دان، به‌همراه «صدیقه وسمقی»، قرآن‌پژوه و نویسنده، طی بیانیه مشترکی تصویب قانون موسوم به «حجاب و عفاف» را اقدامی «شرم آور» خوانده و به اعتراض خود را به این قانون اعلام کردند.

در متن این بیانیه این دو فعال شناخته شده ایرانی که روز ۱۱آذر منتشر شد آمده است: «دستگاه‌های مختلف حکومتی دست به دست هم داده‌اند تا در نمایشی مضحک، حجاب اجباری را در قاب قانونی قرون وسطایی موسوم به حجاب و عفاف قرار دهند.»

نسرین ستوده و صدیقه وسمقی تاکید کرده‌اند که قانون حجاب و عفاف همه حقوق شهروندی را از زنان سلب می‌کند.

این دو فعال حقوق زنان به «کسانی که به نادرست و غیرقانونی سکان سیاسی کشور را به دست گرفته‌اند» هشدار داده‌اند تا سریعا این قانون را لغو کنند و تصریح کرده‌اند: «در غیر این صورت ما و قطعا تعداد کثیری از مردم از حق مدنی خود برای اعتراض به این اقدام شرم‌آور در عرصه عمومی استفاده خواهیم کرد.»

لایحه موسم به حجاب و عفاف پس ار رفت‌‌و‌برگشت های متعدد میان مجلس و شورای نگهبان سرانجام در در ۷۴ ماده به قانون تبدیل شد و براساس اعلام رییس مجلس، قرار است روز ۲۳آذر برای اجرا به دستگاه‌های ذی‌ربط ابلاغ شود.

در این قانون، جریمه‌های سنگین مالی و محرومیت‌های گسترده اجتماعی برای زنان مخالف حجاب اجباری در نظر گرفته شده و در یکی از بندهای آن به اتباع خارجی نیز برای اعمال قانون حجاب مجوز داده شده است.

۱۴۰۳-۰۹-۱۲

نسرین شاکرمی از اعضای خانوادەهای دادخواه بە یک سال حبس محکوم شد

۱۱ آذر ماه ۱۴۰۳ هه نگاو

نسرین شاکرمی از اعضای خانوادەهای دادخواه و مادر نیکا شاکرمی، بە یک سال حبس تعزیری و مجازات تکمیلی محکوم شد. وی پس از ٤٦ روز بازداشت با قرار وثیقە سنگین آزاد شد.بر اساس گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هەنگاو، روز شنبە ١٠ آذر ١٤٠٣  (٣٠ نوامبر ٢٠٢٤)، نسرین شاکرمی از اعضای خانوادەهای دادخواه و مادر نیکا شاکرمی از جانباختگان جنبش ژن ژیان ئازادی، پس از ٤٦ روز بازداشت با قرار وثیقە پنج میلیارد تومانی موقتاً آزاد و همزمان بە یک سال حبس تعزیری و مجازات تکمیلی محکوم شدە است.به گفته منابع آگاه، نسرین شاکرمی علاوە بر یک سال حبس تعزیری بە دو سال ممنوعیت خروج از کشور، دو سال منع اسکان در استان لرستان و دو سال ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی محکوم شدە است.  پیشتر علی امیدی، وکیل نسرین شاکرمی، اتهامات مطرح‌ شده علیه موکلش را «توهین به مقدسات و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «تحریک مردم به جنگ و کشتار»، و «توهین به علی خامنه‌ای و روح‌الله خمینی» ذکر کرده بود.نسرین شاکرمی، روز ٢٥ مهر ١٤٠٣ در خرم آباد استان لرستان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.نیکا شاکرمی ۱۶ ساله، اهل لرستان و ساکن تهران در جنبش ژن ژیان ئازادی، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی تحت شکنجە جان باخت و پیکر او پس از ٩ روز بی‌خبری بە خانوادەاش تحویل دادە شد.

۱۴۰۳-۰۹-۱۱

صدور و تایید حکم اعدام برای یک زن / ۲ زندانی از مجازات اعدام رهایی یافتند

۹ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – زنی در تهران به اتهام قتل همسر و فرزندش به دوبار اعدام محکوم شد و حکم صادره در دیوان عالی کشور تأیید شده است.همچنین، دو زندانی در اسفراین و نوشهر که پیشتر در پرونده‌هایی جداگانه از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بودند، با کسب رضایت اولیای دم از مجازات اعدام نجات یافتند. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از میزان، یک زندانی در اسفراین از اعدام نجات یافت.رئیس کل دادگستری خراسان شمالی در این خصوص گفت: یک فرد محکوم به اعدام در اسفراین، با رضایت اولیای دم به زندگی بازگشت. رضا براتی زاده در ادامه افزود: این نوع توافقات به هر کیفیتی که باشد از اعمال و اجرای مجازات‌های قانونی بهتر است و  اعلام گذشت اولیای دم و صرف‌نظر آنان از اعدام، تأثیرات گسترده‌ای بر جامعه می‌گذارد.نوشهر؛ یک زندانی محکوم به اعدام از مجازات مرگ نجات یافت . به گزارش ایرنا، یک زندانی که پیشتر بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، از اعدام رهایی یافت.معاون فرهنگی و مسوول روابط عمومی اداره زندان نوشهر در این رابطه گفت: مردی تهرانی ۱۲ سال پیش متهم شد که همسرش را در دریای خزر محدوده ساحلی سیترای نوشهر غرق کرده است. او ۱۲ سال در نوشهر زندانی بود و حکم قطعی اعدام برای وی در سال های گذشته چندین بار صادر شد. اجرای حکم به علت نپرداختن دیه کامل (تفاضل دیه) از سوی اولیای دم، به تعویق افتاد اما دیه کامل هم به تازگی از سوی اولیای دم پرداخت شد. سیداسماعیل حسینی کریمی در ادامه افزود: حکم اعدام وی قرار بود هفته آینده اجرایی شود اما روز گذشته، با پادر میانی مسوولان دستگاه قضایی، رئیس اداره زندان و دیگر ریش سفیدان منطقه رضایت اولیای دم دریافت شد و او از رفتن به پای چوبه دار رهایی یافت.

صدور و تأیید حکم دوبار اعدام یک زن در تهران

به گزارش همشهری، یک زن در تهران به اتهام قتل همسر و دختر ۱۳ساله‌اش توسط دادگاه کیفری به دوبار اعدام محکوم شد. حکم صادره در دیوان عالی کشور نیز تأیید شده است.بر اساس این گزارش، این پرونده در تیرماه سال ۱۳۹۷ با اعلام مرگ مشکوک پدر و دختری در یکی از بیمارستان‌های تهران آغاز شد. بررسی‌های اولیه نشان داد که این افراد به علت مسمومیت جان باخته‌اند.تحقیقات جنایی در این خصوص ادامه یافت و در نهایت ظن مأموران به مادر خانواده جلب شد. با دستور بازپرس، وی دستگیر شد و در جریان بازجویی‌ها به مسموم کردن همسر و دخترش اعتراف کرد.این زن در اظهارات خود گفت: چند وقت قبل شوهرم به من گفت که قصد مهاجرت دارد. او همه کارهای قانونی مهاجرتش را انجام داد و حتی بلیت هم تهیه کرد. من مخالف مهاجرت بودم و برای اینکه مانع شوم، تصمیم گرفتم نقشه‌ای بکشم که مانع رفتن آنها به خارج از کشور شوم. وی ادامه داد: قرص برنج تهیه کردم تا آنها مسموم شوند و نتوانند به خارج از کشور بروند. اما قصد قتل نداشتم و فقط می‌خواستم آنها مدتی خانه‌نشین شوند.پس از تکمیل تحقیقات، این زن به اتهام قتل عمد در دادگاه کیفری محاکمه و به دوبار اعدام محکوم شد. با رد اعتراض متهم، دیوان عالی کشور حکم صادره را تأیید کرد و پرونده برای اجرای حکم به دادسرای جنایی تهران ارجاع شد.

لینک لیست کتابهای جدید منتشر شده در کتابخانه اینترنتی کانون دفاع از حقوق بشر در ایران در نوامبر ۲۰۲۴

بیتا قنبری به انفصال موقت از خدمت محکوم شد

۱۰ آذر ۱۴۰۳ هرانا

خبرگزاری هرانا – بیتا قنبری، دبیر آموزش و پرورش بابل، توسط هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان آموزش و پرورش استان مازندران به دو ماه انفصال موقت از خدمت محکوم شد. به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کانال شورای هماهنگی تشکل‌ های صنفی فرهنگیان ایران، بیتا قنبری، دبیر آموزش و پرورش بابل به انفصال از خدمت محکوم شد. در این گزارش آمده است، بر اساس حکمی که اخیرا توسط هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان آموزش و پرورش استان مازندران صادر و به خانم قنبری ابلاغ شده است، وی به دلیل “انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در حمایت از اعتراضات مردمی” به دو ماه انفصال از خدمت محکوم شده است. بیتا قنبری، دکترای ادبیات فارسی، کارمند آموزش و پرورش بابل و دارای ۲۷ سال سابقه کار در آموزش و پرورش است.

«کشف حجاب» تا ۱۶۵ میلیون تومان جریمه خواهد داشت

۱۰ آذر ۱۴۰۳ ایران وایر

لایحه موسم به حجاب و عفاف پس ار رفت‌ و برگشت های متعدد میان مجلس و شورای نگهبان سرانجام در ۷۴ ماده به قانون تبدیل شد و براساس اعلام رئیس مجلس، قرار است روز ۲۳ آذر برای اجرا به دستگاه‌های ذی‌ربط ابلاغ شود.

رسانه‌های ایران، روز شنبه ۱۰ آذر متن نهایی قانون «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» را منتشر کردند.در ماده ۴۹ این قانون آمده است بدپوششی هر فرد، چه مرد و چه زن، در مرتبه اول معادل حداکثر جزای نقدی درجه شش و در مراتب بعدی، معادل جزای نقدی درجه پنج خواهد بود.بنا بر اعلام سامانه ملی قوانین و مقررات جمهوری اسلامی، منظور از جزای نقدی درجه شش، «بیش از ۲۰ میلیون تومان تا ۸۰ میلیون تومان» و جزای نقدی درجه پنج «بیش از ۸۰ میلیون تومان تا ۱۶۵ میلیون تومان» است.در این قانون بدپوششی در مورد زنان عبارت است از پوشیدن لباسی که قسمتی از بدن پایینتر از گردن یا بالاتر از مچ پا یا بالاتر از ساعد دستها دیده شود یا لباسی که مصداق اعانه بر اثم یا تهییج دیگران باشد. اعانه در اثم در فقه اسلامی به معنای «کمک به دیگران در انجام گناه» است.در بخشی از این قانون آمده است در صورت‌عدم پرداخت جریمه قطعی در مهلت مذکور، ارائه هر یک از خدمات صدور با تعویض گذرنامه، شماره‌گذاری یا تعویض پلاک وسایل نقلیه موتوری، صدور مجوز خروج از کشور، ترخیص خودرو که به صورت قانونی توقیف شده و صدور یا تعویض گواهینامه رانندگی به مرتکب، منوط به پرداخت جریمه خواهد بود.در بخشی از این قانون، طراحی یا تبلیغ مواردی از قبیل لباس، پیکره و اسباب‌بازی هم در صورتی که به ادعای نویسندگانش، «مروج برهنگی» و «کشف حجاب و بدپوششی» باشد، جرم شناخته می‌شود و با مجازات‌های نقدی و تکمیلی مواجه خواهد شد.در قانون حجاب و عفاف مردم ترغیب شده‌اند گزارش ارتکاب جرائم موضوع این قانون و عدم رعایت این قانون توسط دستگاه هایی که در این قانون برای آنها تکلیف تعیین شده است را به سامانه مردمی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) گزارش دهند.طبق این قانون، صاحبان حرف مشاغل و کسب و کارهای مجازی و غیر مجازی در صورتی که در محل کسب یا حرفه یا شغل، به هر ترتیب «برهنگی بی عفتی کشف حجاب یا بدپوششی» را ترویج یا تبلیغ کنند در مرتبه اول به حداکثر جزای نقدی درجه سه یا پرداخت دو ماه سود ناشی از درآمد سالانه آن،شغل هر کدام بیشتر باشد و به تشخیص قاضی به ممنوعیت خروج از کشور تا دو سال و ممنوعیت تبلیغات در فضای مجازی و غیر مجازی از شش ماه تا دو سال محکوم خواهند شد. صاحبان مشاغل در مرتبه دوم به حداکثر جزای نقدی درجه دو یا پرداخت چهار ماه سود ناشی از درآمد سالانه آن شغل هر کدام بیشتر باشد و ممنوعیت خروج از کشور از شش ماه تا دو سال و ممنوعیت تبلیغات در فضای مجازی و غیر مجازی از شش ماه تا دو سال و در مرتبه سوم علاوه بر مجازات های مرتبه دوم به حبس درجه پنج نیز محکوم می‌شوند.این قانون همچنین می‌گوید هر شخصی در انظار عمومی معابر یا اماکن عمومی که نوعاً در منظر نامحرم است اعم از فضای حقیقی یا مجازی اقدام به برهنگی نماید یا با پوششی ظاهر شود که عرفاً برهنگی محسوب میشود بلافاصله توسط ضابطان بازداشت و به دادگاه صالح معرفی میشود و به مجازات حبس درجه چهار یا جزای نقدی درجه سه محکوم میگردد.قانون عفاف و حجاب همچنین تصریح کرده است تصاویر دوربین‌های وزارت اطلاعات و سازمان انرژی اتمی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و نیروهای مسلح برای شناسایی افراد مخالف حجاب اجباری در اختیار فراجا قرار می‌گیرد.

 

 

 

 

 

 

سنندج؛ سحر بوجار، در پی اقدام به زنُکشی همسرش در بخش مراقبت‌های ویژه نگهداری می‌شود

۱۰.آذر.۱۴۰۳ کردپا

روز جمعه نهم آذر ۱۴۰۳، یک زن ۳۴ ساله با نام «سحر بوجار» اهل سنندج، توسط همسرش به‌دليل درخواست طلاق هدف ضربات چاقو قرار گرفت و درپی شدت جراحات وارده در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شده است.

به گفته یک منبع مطلع به کُردپا؛ این زن جوان از یک ماه پیش از همسرش درخواست طلاق کرده و در خانه مادرش زندگی می‌کند، اما چندبار توسط همسرش به‌دليل درخواست طلاق تهدید به مرگ می‌شود و در نهایت صبح روز جمعه نهم آذر ۱۴۰۳ در مقابل چشم مادر و فرزندانش هدف ضربات چاقوی همسرش، قرار می‌گیرد و از ناحیه شکم و قفسه سینه به‌شدت زخمی می‌شود.

وضعیت این زن جوان ناپایدار اعلام شده و از دیروز به‌دليل پارگی ریه و روده دوبار تحت عمل جراحی قرار گرفته و هم‌اکنون در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان «کوثر» سنندج نگهداری می‌شود.

همچنین خانواده بوجار از نهادهای مربوطه علیه آقای راشدنسب شکایت ثبت کرده‌اند.

سحر بوجار، ۳۴ساله و اهل سنندج است. او از سال‌ها قبل با «داریوش راشدنسب» که ۲۸ سال اختلاف سنی داشته‌اند، ازدواج می‌کند. به گفته یک منبع مطلع فقر از دلایل اصلی سحر بوجار برای این ازدواج بوده است. آقای راشدنسب پیشتر چندبار ازدواج کرده و بارها سابقه خشونت فیزیکی علیه سحر را داشته است. راشدنسب پیشتر گوینده شبکه استانی کردستان بوده است و.
این دو زوج دارای دو فرزند می‌باشند.

تاخیر در اجرای قانون حجاب تکذیب شد؛ نماینده مجلس: حرف‌هایم قدیمی بود

۱۹ آذر ۱۴۰۳  ایران وایر در پی انتشار گزارش‌هایی مبنی‌بر تاخیر در اجرای قانون جنجالی «عفاف و حجاب»، «اسماعیل سیاوشی»، عضو کمیسیون فرهنگی مج...